maanantai 23. heinäkuuta 2007

Eespain, eespain tiella taistojen...

Aika tasan 30 celsiusastetta oli lampotila sunnuntaiaamulla, kun lentomme laskeutui. Onneksi lukemat mittarissa pian kohosivat, ettei paassyt vilu vaivaamaan :) Paivan mittaan tietysti syotiin hyvin, kierreltiin kaupungilla ja kaytiin leffateatterissa viilentymassa Potterin Harrin seikkailuita katsellen. Iltasella olikin sitten mukava siemailla viileita juomia terassilla, kun paivan kostea kuumuus palasi hiljalleen takaisin kolmenkymmenen tienoille.

Puolen yon aikoihin lahtivat sitten paikallisetkin sankoin joukoin liikkeelle. Demokraattinen rintama diktatuuria vastaan (Democratic Alliance Against Dictatorship) kokosi parisentuhatta mielenosoittajaa piirittamaan Thaimaan nykyjohdon asuintaloa. Tai ei Prem Tinsulanonda oikeastaan maan johtaja ole, mutta kelpaa julkikuvaksi kuitenkin. Thaimaatahan johtaa muodollisesti kuningas, jota mekin jalleen kunnioitimme seisomaan nousten ennen Potter-elokuvan alkua, kuten tapana on. Tosiassa valtaa pitaa kuitenkin viime syyskuussa verettoman kaappauksen tehnyt sotilasjuntta.

Jotta asia olisi mahdollisimman monimutkainen, on syyta todeta kansalaisten tukevan suurin joukoin nykyhallinnon eli sotilasjuntan toimia. Kansalaisten rauhanverkosto (Network of People for Peace) osoitti muunmuassa jo aiemmin sunnuntaina mieltaan, koska he pelkaavat aiemman paaministerin Thaksin Sinawatran pyrkivan horjuttamaan nykyista asiaintilaa ja haluavan takaisin valtaan. Vaaleilla useampaan otteeseen valitun Sinawatran hallintoa pidettiin yleisesti korruptoituneena ja vaitetaanpa hanen ostelleen aania tukkukauppana koyhalta maaseudulta. Ja mikas oli ostaessa, kun seka omaa rahaa etta valtion varoja oli kaytossa tavalliselle ihmiselle kasittamattomia maaria.

Kirjoitukseni pontimena ei kuitenkaan ollut sivistaa lukijaa Thaimaan yhteiskunnallisesta menosta, vaan todeta jalleen kerran, kuinka helppoa on elaa tylsassa Suomi-nimisessa maassa. Olen useaan kertaan eri yhteyksissa todennut, etta suomalainen menetelma yrittaa sopia asioista mahdollisimman laajalla konsensuksella on kovin kaksijakoinen tapa elaa. Yhtaalta se tekee elaman tylsaksi, kun joka asian puolesta tai vastaan ei jarjesteta erikokoisia ja -nakoisia mielenilmauksia. Toisaalta se on tuloksekas keino ja mahdollistaa suuretkin muutokset niin, etta kansalaiset voivat ne hyvaksya.

Tallaisen menon soisi jatkuvan siita riippumatta, millaiset poliittiset koalitiot maatamme kulloinkin johtavat.

Reijo Paananen, NUS ry:n hallituksen jasen

PS. Maanantain valjettua kaikkialla liikkui keltaiseen paitaan sonnustautuneita thaimaalaisia. Sekin kun on taalla tapa osoittaa kunnioitusta kuninkaalle.

PPS. Jos jotakuta harmitti alun ilmastokuvaus, on helpottavaa muistaa, etta taalla ollaan kovaa kyytia siirtymassa sadekauteen. Muistutuksena siita saatiin tata kirjoittaessani maanantaina sellainen sadekuuro, ettei juuri eteensa nahnyt. Vaan toisaalta ukkonen raikasti ilmaa ja kylla kesa kuivaa...

Ja lopuksi: a- ja o-kirjainta, jossa olisi piste paalla ei naista nappaimista loydy ;)

Ei kommentteja: