Oletteko huomanneet, että minun blogivuoroni on aina parillisen viikon keskiviikkona. Tunnollisesti ryhdyin kirjoittamaan ja ajattelin jatkaa ajatuksenjuoksuani sosialidemokratian demokratisoimisesta. Alkuperäisenä ajatuksenani oli puhua osallistavan demokratian puolesta. Uudistusaloitteissa on esitetty, että jäsenäänestyksen käyttöä laajennettaisiin poliittisiin kysymyksiin ja keskustelua poliittisista sisällöistä kehitettäisiin Ruotsin työryhmätyöskentelymallin pohjalta. Mutta nyt en saa ajatustani liikkeelle.
Olin nimittäin viikon Kyproksella ja uskokaa tai älkää, kyseessä oli työmatka. Kävimme tutustumassa muun muassa patjatehtaaseen ja telefirmaan. Minua hätkähdytti ammattiyhdistysliikkeen valta työpaikalla. Ja haluan korostaa valtaa nimenomaan työpaikalla. Ammattiosasto ei pelkästään valvonut työehtosopimuksen ja työlakien noudattamista, vaan se osallistui yritystä koskevaan päätöksentekoon huomattavan laajasti. Kyllähän meilläkin yhteistoimintalain mukaan työpaikalla tulee keskustella kaikista yrityksen toimintaan vaikuttavista muutoksista, mutta Kyproksella jopa henkilöstön nimitykset ja ylennykset keskusteltiin yritysneuvoston tyyppisessä työpaikkatason elimessä.
Olimme siis Kyproksen työntekijöiden keskusliiton SEK:n vieraana ja olimme ottaneet mukaan lahjoiksi isännille kalvosinnappeja ja emännille kaulakoruja, suomalaista disainia ja tuotantoa, totta kai. Mutta kas kummaa, kalvosinnapit loppuivat, mutta kaulakoruja jäi jäljelle. Kun kysyimme, kuinka suuri osa liittojen asiamiehistä on naisia, vastaus oli hieman epämääräinen tyyliin "eihän naiset voi tehdä näin pitkiä, 14-15 tunnin, työpäiviä, koska heillä on perheeseen liittyvät velvollisuudet hoidettavana". Vaikka naisten osuus ei näy liitoissa, Kyproksella naisten työllisyysaste on muita Etelä-Euroopan maita korkeampi. Kyproksella se on 58,4 %, kun Maltalla 33,7 % ja Italiassakin vain 45,3 %.
Saimme käyttöömme SEK:n lomakeskuksen Protaraksessa lähellä yhtä Kyproksen suurimmista turistikeskuksista. Kyproslaisten loma-aika oli jo ohi, joten olimme ainoat asukkaat ja saimme polskia uima-altaassa ihan rauhassa. Mielenkiintoista oli se, että työpaikoilla työnantaja rahoittaa jonkinsorttista hyvinvointirahastoa, jonka kautta työntekijät pääsevät lomailemaan ammattiliittojen lomakeskuksiin edullisesti tyyliin, jos normaalihinta on 400 puntaa, niin jäsen saa lomahuoneiston käyttöönsä 100 punnalla per viikko. Kyproslaisilla ammattiliitoilla oli muitakin mielenkiintoisia jäsenetuja kuten pankkitoimintaa. Liiton pankki toimii osuuskuntaperiaatteella ja jäsen voi liittyä omistajaksi maksamalla tietyn summan. Jäsenmaksu muuten useimmissa liitoissa oli 1 %, joka ei sisällä työttömyyskassan jäsenyyttä. Työttömyysturva hoidetaan yleisen sosiaaliturvan kautta.
Ajatukseni eivät vieläkään ole lähteneet liikkeelle, joten saatte tyytyä tällä kertaa matkakertomukseeni Kyprokselta. Mutta jos sinulle heräsi ajatuksia osallistavasta demokratiasta, laita kommenttisi.
Tanja Harjuniemi, NUS ry:n varapuheenjohtaja
keskiviikko 17. lokakuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti