lauantai 27. lokakuuta 2007

NUS SPD:n puoluekokouksessa Hampurissa

NUS SPD:n puoluekokouksessa Hampurissa

SPD:n monituhatpäisessä puoluekokouksessa Hampurissa olisi ollut suuremmallekin joukolle suomalaisia sosialidemokraatteja paljon opittavaa. Järjestelyt olivat saksalaisen täsmälliset (ja massiiviset), mutta myös visuaalisesti erinomaiset. Mittakaava on toki toinen: Saksa on ainakin eurooppalainen suurvalta, Suomeen vertaaminen olisi ehkä helpompaa jonkin keskimääräistä pienemmän liittotasavallan kanssa.

Poliittisesti SPD elää tällä hetkellä liittokansleri Angela Merkelin varjossa. Hallituksen kaikki saavutukset näyttävät menevän kanslerin piikkiin, eivätkä alle 30 prosentin kannatuslukemat anna ainakaan vielä odottaa dramaattista käännöstä valtasuhteissa. Hallituskumppani CDU/CSU:lle viimeiset mielipidemittaukset näyttävät noin 40 prosentin kannatuslukemia. Kanslerikysymyksessä tilanne on vielä lohduttomampi. Peräti 45 prosenttia myös SPD:n kannattajista haluaisi nähdä Merkelin kanslerina myös seuraavien vaalien jälkeen, kun vasta uudelleenvalittu Kurt Beck saa 16 prosentin kannatuksen. Saksalaisten asiantuntijoiden mukaan onkin pikemminkin outoa, että CDU/CSU ei saa korkeampia kannatuslukemia Merkelin suosiosta huolimatta. Tässä on tietty analogia edellisten vaalien aikaan, jolloin silloisen kanslerin Gerhard Schröderin kansansuosio ei onnistunut vetämään SPD:n kannatusta viimeisten viikkojen kiristä huolimatta Unionin ohi.

SPD:tä on poliittisesti syönyt erityisesti entisen puheenjohtajan Oscar Lafontainen Die Linke, joka haastaa sosialidemokraatteja vasemmalta ja myös puolueen sisällä. Mielenkiintoisen arvion Die Linkestä esitti tapaamani suomalainen diplomaatti, joka vertasi SPD:n tilannetta sosialidemokraattien puoluehajaannukseen Suomessa. Toki SPD on omalla politiikallaankin avannut vasenta laitaansa. Schröderin keskustahakuinen politiikka ei tietenkään miellyttänyt puolueen vasemman laidan jäseniä ja äänestäjiä. Suurin syntitaakka SPD:llä on ollut kannettavana ns. Agenda 2010 – ohjelman sosiaaliturvan leikkauksista, vaikka Schröderin uudistuspolitiikan ansiot Saksan nousussa jälleen Euroopan talousveturiksi tunnustetaan myös omien joukoissa.

Eilen perjantaina Hampuriin kokoontunut puolueväki valitsi siis Beckin uudelleen puheenjohtajakseen huimalla 95,1 prosentin äänimäärällä. Rheinland-Pflazin ministeripresidentti sai äänestyksessä 483 ääntä 506:sta. Ensiarvioiden mukaan Beckin saama tuki jatkokaudelle oli riittävän vahva lopettaakseen samalla puoluetta ravistelleen voimakamppailun juuri Agenda 2010 toteuttamisesta Beckin ja työministeri Franz Münteferingin välillä.

Beckin johdolla puolue suunnannee poliittisesti enemmän vasemmalle, ”lähelle ihmistä”. Münteferingin johtamat schöderiläiset reformipolitiikot ovat kuitenkin edelleen vahvasti edustettuina Bundestagissa, mutta puolueessa he ovat vähemmistössä. Beckille puolue tulee ennen hallitusta. Kokousta perjantaina tervehtinyt Schröder asettui tukemaan Beckia sanoessaan, että Agenda 2010 ei ole maali, vaan instrumentti, joka on muunneltavissa. Schröder muistutti kuitenkin myös, että puolueen ohjelmatyön ja hallitustyön pitää pysyä lähellä toisiaan.

Perjantain kaksituntisessa puheessaan Beck painotti ympäristökysymysten lisäksi erityisesti sosiaalisia aineksia. Puolueen uusi slogan kuuluu Das soziale Deutschland – Sosiaalinen Saksa. Jokaisella ihmisellä on oikeus työhön, ja työn pitää olla hyvää ja ihmisarvoista. Terveys, koulutus ja sosiaaliturva ovat vapauden edellytyksiä. Saksa tarvitsee sosiaalivaltiota. Beckin mukaan näkemys sosiaalivaltiosta on yksi merkittävimmistä eroista SPD:n ja muiden poliittisten voimien välillä: Sosialidemokraateille sosiaalivaltio ei ole vapauden vihollinen, vaan se huolehtii yhtäläisistä elämänmahdollisuuksista kaikille ihmisille. Toinen puolueen slogan Gute Arbeit - Hyvä työ tarkoittaa sosialidemokraateille työtä, joka on palkkauksessa oikeudenmukainen, tarjoaa tunnustusta, ei tee sairaaksi, kehittää ominaisuuksia, takaa demokraattiset osallistumismahdollisuudet ja mahdollistaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen.

Hallituskumppani CDU/CSU:ta Beck kritisoi ailahtelevuudesta ja poukkoilusta. Ilman SPD:tä hallituksessa, näyttäisi Saksa täysin toiselta. Beck myös muistutti 2005 vaalikamppailusta, jolloin Unioni hyökkäsi Schröderiä ja SPD:tä vastaan markkinaradikaaleilla teemoilla.

Puoluekokoukselle sunnuntaina hyväksyttäväksi tuleva uusi periaateohjelma Das Hamburg Programm vaatii voimakkaita panostuksia kestävän kehityksen turvaamiseksi. Ohjelman mukaan sosialidemokratian perusarvot vapaus, oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus luovat edellytykset talouden ja ekologian vastakkainasettelun poistamiselle. Sosialidemokraateille nämä arvot muodostavat kokonaisuuden, eikä niitä voi asettaa keskenään vastakkain. Periaateohjelman johdannossa on määritelty sosialidemokratian tärkeimmät tavoitteet 21. vuosisadalle. Kokonaisuudessaan ohjelmaan voi tutustua SPD:n www-sivuilla osoitteessa www.spd.de.

Matti Hirvola
NUS:n sihteeri



Vastavalittu puheenjohtaja kyselee nuorsosialidemokraattien kuulumisia

Ei kommentteja: