lauantai 26. tammikuuta 2008

Olipa minulla päättyvällä viikolla tilaisuus osallistua tilaisuuteen, jossa sekä demaripuolueet että ammattiyhdistysliikkeen väki Pohjoismaista ja Baltiasta kohtasivat. Kyseessä oli Pohjolan demaripuolueiden ja ay-väen yhteistyöelin SAMAKin vuosikokous.

Kokoontuminen antoi taas hieman uuden sävyn erityisesti viime keväänä Suomessa käytyyn keskusteluun siitä, saako ja pitääkö ammattiyhdistysaktiiveilla (lue tässä yhteydessä: SAK:laisilla aktiiveilla) olla myös poliittista harrastuneisuutta. Ruotsin LO:n (suurin ammatillinen keskusjärjestö) Runö-kurssikeskuksessa järjestetyssä vuosikokouksessa niin poliitikot kuin ammattiyhdistysjohtajat olivat kovin yksimielisiä asioista, eikä kenellekään tainnut tulla mieleenkään pohtia yhteistyön lopettamista. Päinvastaisia puheenvuoroja sen sijaan kyllä kuultiin.

Tässä täytyy muuten mainostaa SAMAKin tuottamaa aineistoa Pohjoismaisesta hyvinvointimallista. Siihen - kuten muuhunkin SAMAK-materiaaliin - voi tutustua osoitteessa www.nordicmodel.info (suoraan mainitsemaani aineistoon pääsee tästä linkistä).

SAMAK tuottaa hyvää materiaalia, joista viimeisin, ilmastonmuutokseen liittyvä mittava julkaisu hyväksyttiin juuri tässä vuosikokouksessa. Sekin materiaali varmasti piakkoin löytyy SAMAKin nettisaitilta.

Minä osallistuin kokoukseen ay-delegaatiossa, mutta kahdella edeltävällä rivillä kokoustivat SDP:n varsinaiset edustajat. Eturivillä (Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin ja Ruotsin todennäköisesti seuraavan pääministerin Mona Sahlinin välissä) oli nelikko Tuomioja, Kiljunen, Feldt-Ranta ja Heinäluoma. Hyviä puheenvuoroja käyttivät hekin, enkä merkittäviä linjaristiriitoja heidänkään puheistaan havainnut. Onneksi.

Reijo Paananen,
NUS ry:n hallituksen jäsen

PS. SAMAKia johtaa muuten seuraavat kolme vuotta SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Ei kommentteja: