perjantai 30. marraskuuta 2007

Nostalgiaa ja nykyaikaa á la Hector

Täytyypä sanoa heti alkuun, että oli mahtava konsertti! Hector kymmenhenkisine orkestereineen veti Areenan täyteen, siihen ei taida kukaan muu suomalainen artisti yksin pystyäkään. Kuultavana oli taattua kamaa pääosin alkuperäisesti sovitettuna. Ja sehän tarkoitti, että melko moni osasi laulut ulkoa ja "tuki" Hectoria niiden esittämisessä.

Yllättävää kyllä (tai oliko sittenkään?), yleisö pysyi aivan loppumetreille paikallaan, eikä jammailemassa ollut kuin pienehkö joukko permannolle liput saaneita. Ymmärrän kyllä, ettei noin suuri väkijoukko mahdu paikalle, ellei heitä organisoida kauniisiin riveihin istumaan, mutta kyllä siinä tunnelmasta jotain jäi puuttumaan. Toinen luku kokonaan ovat ne tyhjät penkit, jotka ilmeisesti oli varattu firmojen lippukiintiöihin. Niille kun on kovin helppo jättää tulematta, jos jotakin muuta ilmaantuu. Mukavampi aina olisi - näin loppuunmyydyssä konsertissa - että porukka myös tulisi paikalle. Tai jättäisi sitten suosiolla ne liput yleiseen myyntiin.

Mutta valitus sikseen. Hienoa tulkintaa ja upeita sanoituksia meille tarjoiltiin. Joskus on pohdittu, kuinka työväenlauluperinnettä voisi uudistaa. Minusta monet Hectorin laulut (aivan samoin kuin esimerkiksi Juicenkin) ovat nykyajan työväenlauluja. Siis lauluja tavallisen ihmisen arjesta, niistä asioista, jotka askarruttavat. Ehkä niitä pitäisi rohkeammin ottaa ohjelmistoon, kun vaikkapa sosialidemokraatit kokoontuvat. Joko ammattimaisesti esitettyinä tai ihan vain karaoke/yhteislauluversioina. Myös ns. rai-rai-sosialistit varmaan osaisivat sanatkin paremmin, jolloin laulajien määrä lisääntyisi huomattavasti.

Täytyy toivoa, että kuusikymppisessä riittää edelleen virtaa tehdä lauluja, vaikka niiden esittämisen jättäisikin muiden huoleksi, kuten Hector on kaavaillut.

Reijo Paananen, NUS ry:n hallituksen jäsen

keskiviikko 28. marraskuuta 2007

SAP:n jäseneksi - voiko se olla näin helppoa

Nyt se sitten tapahtui. Menin Ruotsissa ensimmäiseen puolueosaston kokoukseen ja liityin samantien puolueeseen. Kyseessä on ESP Stockholm, joka on nuorekas, noin 100-jäseninen, EU- ja kv- politiikkaan keskittyvä osasto, jossa politiikan puhumisen ja tekemisen ohella pidetään hauskaa. Jotenkin kuulosti sen verran NUS-touhulta, ettei voinut muuta kuin liittyä. Porukkaa oli paikalla mukavasti ja aiheena oli EU:n puolustuspolitiikka.

Mielenkiintoista oli, että tilaisuudessa painotettiin jälleen neljää puolueen tulevaisuutta pohtivaa työryhmää, joihin voi kuka tahansa lähettää näkemyksiään nettisivujen kautta. Tässäkin kokouksessa oli edustaja kv-työryhmästä. Ryhmiin tuntuu törmäävän aina, kun on jossain tekemisissä demarien kanssa ja niihin suhtaudutaan tosissaan. Meillä olisi hyvä saada infoa omista sinänsä samalla logiikalla toimivista puoluekokousryhmistä nettisivuille. Turha niitä on pitää vakan alla.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli myös, että kysellessäni liittymiskaavakkeen perään, niin sain vastaukseksi: "etkös sä täyttänyt sen henkilötietolapun, joka kiersi keskustelun aikana". Myennettyäni sain osakseni iloisen hymyn ja toteamuksen, että tervetuloa yhdistykseen ja puolueeseen. Häh?! Voiko se olla näin helppoa...

Mika Häkkinen
NUS ry:n "asiantuntija"

Nuorsosialidemokraattiset pikkujoulut 7.12. klo 17

Kutsu pikkujouluihin
Nuorsosialidemokraattiset pikkujoulut 7.12. klo 17

Maailman ensimmäiset NUS-pikkujoulut järjestetään perjantaina 7.12. klo 17 alkaen. Tapaamme Ruusulankadun keilahallilla klo 17, jonka jälkeen meille on varattu pöytä klo 19 Helsingin melkein parhaasta italialaisesta ravintola Villettasta. Tervetuloa kaikki!

Ilmoita osallistumisestasi vaikka blogissa jättämällä kommenttisi tähän viestiin, jotta osaamme kertoa ravintolaan tarkan määrä pöytävarausta varten (Jos ilmoittautuminen unohtuu, niin paikalle voi toki tulla muutenkin). Pikkujoulujen kustannukset kattaa jokainen itse.

Vpj Matti

tiistai 27. marraskuuta 2007

Nyt se on tehty!

Todennäköisesti maailman ensimmäinen suomalaisen puolueosaston syyskokous järjestettiin siten, että osa kokousedustajista osallistui nettiyhteyksien kautta. Jäsen Mika Häkkinen oli videoneuvotteluyhteydessä paikan päälle kokoontuneen väen kanssa ja antoi oman kontribuutionsa kokouspäätöksiin.

-Onpahan tullut tehtyä tällainenkin, myhäili puheenjohtaja Ismo Kainulainen.
-Yhdistyksen tarkoitus on testata uusia toimintamuotoja ja tehdä sosialidemokratiaa ajassa sekä tarjota jäsenille mahdollisuus osallistua paikasta riippumatta.

-Kokemus oli ihmeen luonteva ja todella rohkaiseva, totesi Tukholmasta osallistunut Mika Häkkinen.

NUS ry:n puheenjohtajana jatkaa edelleeen Ismo Kainulainen, varapuheenjohtajaksi valittiin Matti Hirvola. Muiksi hallituksen jäseniksi seuloutuivat Reijo Paananen, Vesa Mauriala ja Tanja Harjuniemi. Hallitus kutsuu myös erityisasiantuntijan Ruotsista, koska maan tilanteen seuraaminen on tärkeää myös Suomen nykyhallituksen toimien ennakoinnin vuoksi.

Syyskokous käsitteli toimintasuunnitelman ja talousarvion. Toiminnan rungon muodostavat osallistuminen poliittiseen keskusteluun sähköisiä kanavia käyttäen ja kuukausittaisten jäsentapaamisten järjestäminen, joissa myös on tarkoitus mahdollistaa sähköinen osallistuminen.

Poliittisesti merkittävimmät tavoitteet liittyvät ensi kesän puoluekokoukseen ja syksyn kunnallisvaaleihin. Myös helmikuussa järjestettävillä Sosiaalisten oikeuksien karkauspäivillä ollaan aktiivisesti mukana.

Syyskokoukseen osallistui kymmenkunta nuorsosialidemokraattia. Yhdistys toivottaa edelleen kaikki uudet tulokkaat tervetulleiksi kokeilemaan uusia toimintamuotoja ja uudenlaista politiikan tekemistä.

(Syyskokouksen toimintasuunnitelmaan tekemät muutokset löytyvät kommenttina tekstin Tulevaa toimintaa? jälkeen.)

perjantai 23. marraskuuta 2007

Tulevaa toimintaa?

Ohessa on alustavaa ajatelmaa ensi vuoden toiminnasta ja aikataulusta. Jäsentapaamisen paikat ja ajat sekä teemat ovat alustavaa ajattelua ja niistä voi laittaa myös omia esityksiä.

Miltäs vaikuttaa?

Terveisin
Ismo Kainulainen, NUS ry:n puheenjohtaja

Nuorsosialidemokraatit NUS ry Luonnos
Toimintasuunnitelma 2008

Nuorsosialidemokraatit NUS ry on perustettu luomaan uudenlaista järjestökulttuuria ja uudistushenkistä keskustelukulttuuria SDP:hen. Yhdistyksen tarkoituksena on tarjota mielekästä toimintaa niille, joilla ei syystä tai toisesta ole järkeviä toimintamahdollisuuksia omalla paikkakunnallaan.

Toimintansa perusajatuksen mukaisesti NUS kehittää vuonna 2008 toimintansa interaktiivisia puolia. Yhdistyksen www-sivut otetaan käyttöön vuoden 2008 alussa. Omien www-sivujen lisäksi NUS toimii aktiivisesti internetin erityyppisillä sähköisillä foorumeilla, kuten blogeissa, keskustelupalstoilla ja yhteisöissä. Näin toiminta tavoittaa tehokkaasti ympäri maata toimivat yhdistyksen jäsenet.

Vuoden 2008 poliittisesti merkittävimmät tavoitteet poliittisessa toiminnassa liittyvät SDP:n kesän 2008 puoluekokoukseen ja syksyn kunnallisvaaleihin. NUS valmistautuu puoluekokoukseen esittämällä useita aloitteita puolueen toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi useat nuorsosialidemokraatit ovat aktiivisesti mukana puolueen tulevaisuusohjelmia valmistelevissa työryhmissä.

Syksyn kunnallisvaaleissa NUS esittää uusia tapoja kampanjoida. Vaalityössä erityisesti internetin mahdollisuuksia käytetään laajamittaisesti hyväksi. NUS tukee vaalityössä kaikkia ehdolle asettuvia SDP:n kunnallisvaaliehdokkaita sekä erityisesti yhdistyksen jäseniä.

Vuonna 2008 NUS jatkaa työtä SDP:n uudistamiseksi. Yhdistys esiintyy sekä julkisuudessa että puolueen sisällä uudenlaisen matalankynnyksen järjestötoiminnan airueena. Tätä tarkoitusta varten yhdistyksen mediayhteyksiä tiivistetään ja lisätään yhteydenpitoa muiden uudistusmielisten yhteiskunnallisten toimijoiden ja SDP:n puolueosastojen kanssa. Lisäksi vuonna 2008 esitellään ensimmäiset NUS-julkaisut.

Jäsentoiminnan rungon vuonna 2008 muodostavat kuukausittaiset jäsentapaamiset, jotka järjestetään teemakokouksina hauskanpitoa unohtamatta. Kesällä ja talvella järjestetään jo perinteeksi muodostuneet kesä- ja talvipäivät, jotka ovat avoimia kaikille kansalaisille. Vuoden 2008 aikana toteutetaan myös ensimmäistä kertaa NUS:n jäsenmatka.

Toimintakalenteri

Tammikuu
19.1. SDP:n kansalaisjärjestöfoorumi, Helsinki
21.1. NUS:n jäsentapaaminen: vierailukohteena Suomen pankki

Helmikuu
9.-10.2. SDP:n Kuntafoorumi ja Tulevaisuusfoorumi, Turku
16.2. NUS:n talvipäivät

Maaliskuu
17.3. NUS:n jäsentapaaminen: yhteistapaaminen TUS:n kanssa

Huhtikuu
21.4. NUS:n jäsentapaaminen: vierailukohteena STTK

Toukokuu
1.5. Vappu
19.5. NUS:n jäsentapaaminen: valmistautuminen puoluekokoukseen

Kesäkuu
5.-7.6. SDP:n 41. puoluekokous, Verkatehdas, Hämeenlinna
13.-14.6. NUS:n kesäpäivät

Heinäkuu
23.-27.7. Työväen musiikkitapahtuma, Valkeakoski

Elokuu
14-17.8. NUS:n jäsenmatka

Syyskuu
15.9. NUS:n jäsentapaaminen: vierailukohteena Kuntaliitto

Lokakuu
20.10. NUS:n jäsentapaaminen: Kuntavaalit
26.10. Kunnallisvaalit

Marraskuu
17.11. NUS:n jäsentapaaminen: Euroopan Komission Suomen edustusto

Joulukuu
8.12. NUS:n jäsentapaaminen ja pikkujoulut

keskiviikko 21. marraskuuta 2007

KUTSU

Ensi viikon tiistai-iltana 27.11.2007 kello 17.30 pidetään Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n syyskokous, jossa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksessa on luvassa myös ajankohtainen poliittinen yllätysalustus ja sen pohjalta sitten rentoa jutustelua.

Kokouspaikka on ravintola Underbar, Snellmaninkatu 13 Helsinki
http://www.underbar.fi/underbar.php?underbar

Toimintasuunnitelmasta on tulossa blogiin ja sähköposteihin ennen kokousta pientä luonnosta, johon voi tehdä lisäyksiä ja esityksiä. Lyödään lukkoon sitten kokouksessa lopullisesti mitä ensi vuonna tehdään.

Sitten kaikki ne, keitä kiinnosta johtokuntatyöskentely tms. tehtävät, niin miettikää. Tässä yhdistyksessä saa myös esittää myös itseään tai kaveriaan erilaisiin tehtäviin.

Sitten vielä ne, jotka haluavat osallistua kokoukseen virtuaalimaailmassa, niin pyytäisin ottammaan yhteyttä käytännön asioissa Reijo Paanaseen reijo.paananen@sak.fi tai p. 0407584322. Tarkoitus on järjestää puhe-/kuvayhteys tai mitkä nyt parhaiten kaikille halukkaille sopii.

Muistutan vielä Hok-Elannon vaaleista, eli kaikki, joita tuo asia kiinnostaa, niin ryhtykääpäs ehdokkaaksi. Lisätietoja saa minulta ja aiemmista sähköposteista.

Lisätietoja kokouksesta voi kysellä minulta ismo.kainulainen@kooviis.fi

Toivotan kaikki tervetulleeksi paikalle, tuokaa tuttuja mukananne ja kaikki uudetkin ihmiset ovat oikein lämpimästi tervetulleita.

Terveisin
Ismo Kainulainen, puheenjohtaja NUS ry

Eli kokousasioina on:

1) valita kokouksen toimihenkilöt,

2) hyväksyä talousarvio seuraavaa kalenterivuotta varten,

3) hyväksyä toimintasuunnitelma seuraavaa kalenterivuotta varten,

4) valita johtokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä muut johtokunnan jäsenet ja mahdolliset varajäsenet seuraavaa kalenterivuotta varten,

5) valita kaksi varsinaista ja kaksi varatilintarkastajaa seuraavaa kalenterivuotta varten,

6) valita piirikokousedustajat seuraavaa kalenterivuotta varten piirijärjestön sääntöjen edellyttämällä tavalla, NUS = 1 paikka

(7) valita edustajat kunnallisjärjestön edustajistoon seuraavaa toimikautta varten kunnallisjärjestön sääntöjen edellyttämällä tavalla,) Helsingissä piirijärjestö hoitaa myös kunnallisjärjestön asiat.

8) päättää seuraavan kalenterivuoden aikana kannettavista mahdollisista ylimääräisistä jäsenmaksuista sekä kannattavan jäsenen erillisestä jäsenmaksusta,

9) päättää muista kokouskutsussa mainituista asioita.

PS. Jos haluat tulla jäseneksi Nuorsosialidemokraatit NUS ry:hyn niin laita postia osoitteeseen nuorsosialidemokraatit@welho.com tai ismo.kainulainen@kooviis.fi. Viestiä saa levittää tutuille.

tiistai 20. marraskuuta 2007

Syyspäivät sykkyrällään

Niinhän sitä päätettiin. Nuorsosialidemokraateilla täytyy olla (onnistuneiden kesäpäivien lisäksi) syys-, talvi- ja kevätpäivät. Ja mikäpä parempi kohde kuin käydä tutustumassa syyspäivillä ruåtsalaistuvan kaukojäsenemme Mikan työ- ja elinoloihin.

Kun tuumasta ryhdyttiin toimeen, ryhdyttiin hankkimaan kulkuvälinettä rapakon yli. Punaiset laivat olivat itsenäisyyspäivän jälkeiselle viikonlopulle jo täynnä, mutta riemukkaista (ainakin jos johtajiinsa on luottaminen) matkoista tunnetulla valkoisella saattaisi olla tilaa. Näin ainakin arvelivat ystävälliset henkilöt lipunmyynnistä.

Oli vain yksi ongelma. Varausjärjestelmää uusittiin, joten vahvistusta emme matkallemme ihan heti saaneet. Mutta olihan meillä aikaa odottaa.

Samaan aikaan toisaalla Mika suunnitteli ohjelmaa ja sopi paikallisten kollegoidensa kanssa meille lauantaiksi (!) alustuksia.

Vierähti kuukausi, eikä vahvistusta pyynnöistämme huolimatta saatu. Tänä aikana koin varausjärjestelmän uusimisen jo Tallinnaan suuntautuneella matkallani ja olipa erään tutun risteily mystisesti peruttu, kun hän perheineen oli astumassa laivaan.

Mutta sitten: bingo! Järjestelmä toimi jälleen. Iloisna olimme yhteydessä varaushenkilöstöön - vain saadaksemme kuulla, että laiva olikin jo täynnä. Mielessä vilahtelivat ajatukset noista mystisistä tapauksista, joissa kokonainen megakonsertti myydään loppuun parissa minuutissa. Onko laivamatkailustakin tullut yhtä raadollista kamppailua, jossa vain nopeimmat selviävät?

Lopputulos ei muutu, eli lukija voi lakata jännittämästä. Syyspäiviä ei vietetä Ruåtsinmaalla. Pienen (?) sähköpostirumban jälkeen meille olisi lopulta löytynyt paikkoja menossa (liekö viittauksilla median puoleen kääntymisestä jotain tekemistä asian kanssa?), mutta paluun suhteen tilanne ei ollut ihan niin ruusuinen kuin olisimme halunneet.

Mitä opimme tästä? Tuskin mitään. Paitsi että jäämme odottamaan riemulla sitä luvattua uutta punaista laivaa, jonka konsepti perustuu kuulemma ennennäkemättömään ideaan: palveluun.

Reijo, NUS ry:n hallituksen jäsen

PS. Syyspäivät järjestetään joka tapauksessa. Eihän sitä järjestöpäätöksiä noin vain voi sivuuttaa. Ajankohta on tuo itsenäisyyspäivän jälkeinen aika, paikkaan palataan pikimmiten.

ALOITTEITA OSA 6

Keskustelu yhdistyksen konkreettisista puoluekokousaloitteista jatkuu.

Tämä aloite on tullut jäsenehdotuksena.

Mikäli Nuorsosialidemokraattien jäsenten enemmistö ei vastusta sitä, niin sitten aloite jätettään virallisten nimenkirjoittajien toimesta.

Halutessasi voit laittaa mielipiteesi myös sähköpostilla nuorsosialidemokraatit@welho.com tai ismo.kainulainen@kooviis.fi.

Toivottavaa olisi, että NUS ry:n jäsenet vastaisivat blogipalstan kommenttiosioon omalla nimellä esim. kommenttiin lopuksi.

Voit myös tehdä aloitteen itse suoraankin tai sitten myöskin aloitteen NUS
ry:n aloitteeksi ylläoleviin s-postiosoitteisiin tai tänne kommenttiosioon.

Ismo Kainulainen, Nuorsosialidemokraatit NUS RY:n puheenjohtaja

TÄSSÄPÄ ALLA ON SITTEN KUUDES ALOITE.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n aloite
SDP:n puoluekokoukselle


Yhtenäiset julkisesti rahoitetut terveyspalvelut kaikille

Tällä hetkellä julkisesti rahoitettuja sairaanhoitopalveluita tuottaa Suomessa pääosin neljä eri järjestelmää: kunnallinen terveydenhuolto, työterveyshuolto, sairausvakuutuksen tukema yksityinen terveydenhuolto ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Näiden päällekkäisten palvelujärjestelmien ylläpito ei ole taloudellisesti eikä toiminnallisesti tehokasta ja johtaa palveluiden sirpaloitumiseen. Lähitulevaisuudessa rajanveto näiden järjestelmien välillä tulee entisestään hämärtymään kun kunnallisessa terveydenhuollossa siirrytään yhä enemmän ostamaan palveluita yksityisiltä palveluntuottajilta ja yksityisten palveluntuottajien toiminta sairausvakuutuksen subventoimana mahdollistetaan kunnallisen järjestelmän sairaaloissa.

Tehottomuuden lisäksi vielä keskeisempi ongelma sosialidemokratian näkökulmasta on se, että järjestelmien sekamelska asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan palveluiden saatavuuden osalta. Riippuen yhteiskunnallisesta asemasta kansalaisilla on erilaiset mahdollisuudet noukkia näistä järjestelmistä parhaat palvelut, köyhimmillä työelämän ulkopuolella olevilla kansalaisilla valinnanvaraa ei juuri ole. Jonojen ohittaminen onnistuu paksummalla lompakolla, vieläpä samalla julkisesti tuettuna. Alhaisin potilaan maksuosuus on työterveydenhuollossa, joka ei kuitenkaan ole köyhimmän väestönosan saavutettavissa.

Osittain näiden seikkojen takia sairaanhoitopalveluiden käyttö jakaantuu Suomessa rikkaita suosivasti. Esimerkiksi avohoidon lääkärikäynnit jakaantuvat rikkaita suosivasti Suomessa enemmän kuin OECD maissa keskimäärin, itse asiassa olemme selvityksen mukaan epätasa-arvoisuuden kolmen kärjessä yhdessä Yhdysvaltojen ja Portugalin kanssa. Tämä siitä huolimatta, että kuolleisuuden ja erityisesti estettävissä olevan kuolleisuuden taakka Suomessa lepää erityisesti pienituloisten harteilla.

Toisin kuin sairaanhoitopalveluiden osalta ehkäisevässä toiminnassa voivat toisistaan irralliset järjestelmät olla perusteltuja (kuten esimerkiksi työterveyshuollon työperäisiä sairauksia ehkäisevät toiminnot).

Nuorsosialidemokraatit NUS ry esittää, että:

Sairauksien hoitoon liittyvien terveyspalvelujen kehittämisen keskipitkän aikavälin tavoite tulee olla se, että julkinen rahoitus kanavoidaan yhtenäiselle ja laadukkaalle kansalliselle palvelujärjestelmälle johon kaikilla kansalaisilla on yhdenvertainen pääsy. Julkisesti tuetut sairaanhoitopalvelut tulee jakaantua tarpeen, ei tulojen tai varallisuuden mukaan.

perjantai 16. marraskuuta 2007

ALOITTEITA OSA 5

Keskustelu yhdistyksen konkreettisista puoluekokousaloitteista jatkuu. Eli tavoite olisi, että aiempien keskusteluiden pohjalta laitetaan tehdyt esitykset kommentoitavaksi. Mikäli Nuorsosialidemokraattien jäsenten enemmistö ei vastusta niitä, niin sitten aloite jätettään virallisten nimenkirjoittajien toimesta.

Halutessasi voit laittaa mielipiteesi myös sähköpostilla nuorsosialidemokraatit@welho.com tai ismo.kainulainen@kooviis.fi.

Toivottavaa olisi, että NUS ry:n jäsenet vastaisivat blogipalstan kommenttiosioon omalla nimellä esim. kommenttiin lopuksi.

Voit myös tehdä aloitteen itse suoraankin tai sitten myöskin aloitteen NUS
ry:n aloitteeksi ylläoleviin s-postiosoitteisiin tai tänne kommenttiosioon.

Ismo Kainulainen, Nuorsosialidemokraatit NUS RY:n puheenjohtaja

TÄSSÄPÄ ALLA ON SITTEN VIIDES ALOITE.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n aloite
SDP:n puoluekokoukselle

SDP:stä tietoyhteiskunnan ykköspuolue
Sosialidemokraattinen Puolue oli ensimmäinen puolue Suomessa, joka avasi itselleen internet-sivut. Netistä on järjestö- ja vaalityössä tullut yhä keskeisempi muoto.

Esimerkiksi alle 40-vuotiaiden keskuudessa netin rooli vaalien aikaisena tiedon lähteenä vastaa tutkimustiedon mukaan kavereiden kanssa käytävää keskustelua politiikasta. Netti on siis yhtä aikaa sekä kaikille avoin, että varsin intiimi tiedonvälityskanava.

Pirstaloituvassa maailmassa järjestöille on tärkeää, että ne pystyvät tarjoamaan kiinnostuneille tietoa omilla ehdoillaan ja ovat läsnä sellaisissa nettiyhteisöissä, joissa netin käyttäjät muutoinkin liikkuvat.

Esimerkiksi nettisivut eivät enää kehittyneissä yhteisöissä ole vain osa puolueen viestintää ja julkikuvan kehittämistä, vaan ne integroituvat erilaisiin blogistoihin, YouTubeen (jossa voi välittää elävää kuvaa) tai muihin vastaaviin nettiyhteisöihin, joissa on runsaasti jäseniä.

Näin yksittäiset kansalaiset pääsevät osaksi suurempaa nettiyhteisöä, toiminnasta tulee vuorovaikutteista ja yhteisön jäsenet vaikuttavat keskeisesti siihen, millainen yhteisö on, kirjoittamalla, lähettämällä elävää kuvaa jne. Toisin sanoen toiminta on aidosti vuorovaikutteista.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry esittää, että:

Tulevalla puoluekokouskaudella kaikkien keskeisten sos. dem. toimijoiden kesken (mm. puoluetoimisto, eduskuntaryhmä, nuorisoliitto, opiskelijat, naiset, Demari ja muu työväenlehdistö) luodaan yhteinen internet-portaali ja sen kehittämiseen resurssoidaan tarvittavat määrärahat.

Netin kehittämiseen haetaan puolueen ulkopuolelta parasta mahdollista asiantuntemusta ja pyritään siihen, että sivustosta muodostuisi aidosti vuorovaikutteinen media tavalla, jota aloitteen perusteluissa on kuvattu.

Puolueelle perustetaan yhteistyössä keskeisten sos. dem. toimijoiden kesken aito ja riippumaton verkkolehti.

keskiviikko 14. marraskuuta 2007

ALOITTEITA OSA 4

Keskustelu yhdistyksen konkreettisista puoluekokousaloitteista jatkuu. Eli tavoite olisi, että aiempien keskusteluiden pohjalta laitetaan tehdyt esitykset kommentoitavaksi. Mikäli Nuorsosialidemokraattien jäsenten enemmistö ei vastusta niitä, niin sitten aloite jätettään virallisten nimenkirjoittajien toimeista.

Halutessasi voit laittaa mielipiteesei myös sähköpostilla nuorsosialidemokraatit@welho.com tai ismo.kainulainen@kooviis.fi.

Toivottavaa olisi, että NUS ry:n jäsenet vastaisivat blogipalstan kommenttiosioon omalla nimellä esim. kommentin lopuksi.

Voit myös tehdä aloitteen itse suoraankin tai sitten myöskin aloitteen NUS
ry:n aloitteeksi ylläoleviin s-postiosoitteisiin tai tänne kommenttiosioon.

Ismo Kainulainen, Nuorsosialidemokraatit NUS RY:n puheenjohtaja

TÄSSÄPÄ ALLA ON SITTEN KOLMAS ALOITE.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n aloite
SDP:n puoluekokoukselle


Jäsenet otettava tiiviimmin mukaan puolueen ohjelmatyöhön

Sosialidemokraattinen Puolue on johtava ohjelmatyön puolue Suomessa. Puolueella on yhteensä noin kolmekymmentä työryhmää, joiden kautta otamme kantaa kaikkiin mahdollisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin sillä asiantuntemuksella, joka suurelle puolueelle kuuluukin.

Työryhmätoiminnan kehittämistä on pohdittu monta kertaa. Nykyisin työryhmien puheenjohtajat ja sihteeristö ovat julkisia, työryhmien jäsenten nimiä ei julkisteta ja ryhmät täydentävät itseään kutsuperiaatteella. Näin on pyritty varmistamaan, että työryhmiin saadaan mukaan asiantuntevin mahdollinen väki. Kustannussyistä työryhmiin jäsenistä merkittävin osa asuu pääkaupunkiseudulla.

Toisena mahdollisuutena on pohdittu työryhmien avaamista kokonaan jäsenistölle sekä niihin liittyen seminaaritoiminnan järjestämistä. Tällöin riskinä on pidetty sitä, että jatkuvasti muuttuvilla kokoonpanoilla ryhmät eivät pystyisi riittävän johdonmukaiseen ohjelmatyöhön.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry esittää puoluekokoukselle, että se velvoittaa puoluehallitusta toimimaan tulevalla puoluekokouskaudella seuraavasti:

Puoluehallitus päättää tavasta, jolla jokaisella SDP:n jäsenellä on jatkossa mahdollisuus tulla mukaan vähintään yhden avoimeksi määritetyn työryhmän toimintaan tavalla, jonka puoluehallitus päättää.

Puoluehallitus asettaa työryhmille selkeät tulostavoitteet, joihin voi kuulua mm. yhden kaikille jäsenille avoimen seminaarin järjestäminen puoluekokouskaudella.

Puoluehallitus päättää tavasta, jolla ensi puoluekokouskaudella toteutetaan vähintään yksi jäsenkysely.

lauantai 10. marraskuuta 2007

Lisäpanostuksia politiikan viestintään

Ruotsin "Uusmoderaateilla" oli äskettäin puoluekokous, jossa puolue esittäytyi "aikamme työväenpuolueena" ja nosti työelämän poliittiseksi prioriteetikseen. Samalla julistettiin "hyvinvoinnin tulevan ensin".

Puolue pyrkii siis järjestelmällisesti viestimään puolueen uudistumisesta. Sosialidemokraattien perinteisiä käsitteitä omitaan ja niille pyritään luomaan uusia sisältöjä. Samaa on harrastanut Suomessa kokoomus, joka on pyrkinyt profiloitumaan uudella tavalla ja järjestelmällisesti vähättelemään demareiden saavutuksia.

Ideologinen ja poliittinen taistelu käydään sanoista ja niiden merkityksistä. Se, joka pystyy käsitteet määrittelemään oman näkemyksensä mukaiseksi, on poliittisessa väittelyssä vahvoilla. Pelikenttänä on media, jonka kautta välittyvän kuvan perusteella ihmiset luovat käsityksensä puolueista tai tehdystä politiikasta. Vanha toteamus, että politiikka on myös sitä miltä se näyttää, pitää paikkansa. Asioita väännellään jos jonkinnäköiseen muotoon mediassa ja tätä osataan vastapuolella käyttää hyväksi.

Kevään vaalianalyysissa selvisi, ettei SDP ollut pystynyt näkemään kilpailijoidensa pitkän aikavälin imagollista muuntumista tai järjestelmällisesti toteutettua SDP:n mustamaalaamista. SDP:n julkisuuskuvassa todettiin myös olevan parantamisen varaa.

Jos johtopäätös on, ettei politiikan tekeminen riitä, vaan sen pitää myös välittyä oikealla tavalla julkisuuteen, kysymys kuuluu: onko SDP:ssä viestintään panostettu riittävästi?

Pieni käytössä olevien resurssien vertailu on tässä kohtaa paikallaan. Ruotsin demareilla on puoluetoimistolla ja eduskuntaryhmässä viestintätöissä yhteensä parikymmentä ihmistä. Meillä on vastaavasti kaksi - yksi puoluetoimistossa ja toinen ryhmätoimistossa. Resursseja Ruotsissa on siis kymmenkertainen määrä käytössä. Pysäyttävää, eikö?

Eron ollessa näin suuri eivät mittasuhteet tasoitu edes suhteuttamalla resurssit puolueiden kokoon. Ruotsin SDP näyttää siis panostuksen perusteella pitävän viestinnän roolia erittäin suurena. Herää kysymys, miksi meillä viestinnän rooli on niin vähäinen?

Meillä kuulee aika usein demaripiireissä valitettavan, että porvarillinen media kohtelee meitä kaltoin. Kommentissa on sisäänrakennettuna huolestuttava piirre. Asialle ei kannata tehdä mitään, koska porvarit jyrää kuitenkin. Tällä asenteella heitetään pyyhe kehään ja jätetään mediassa SDP:stä muodostuva kuva ikään kuin vapaiden markkinoiden armoille. Lisäksi viestintä koetaan jotenkin politiikkaan kuulumattomaksi peliksi, joka ei sovi SDP:n toimintakulttuuriin.

Tällaisesta asenteellisuudesta olisi päästävä eroon. Ensinnäkin viestin muotoon, sisältöön ja johdonmukaisuuteen voidaan vaikuttaa. Poliittisen viestinnän tehtävänä on huolehtia puolueen julkisuuskuvasta, analysoida ja tuottaa tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi ja välittää viestiä äänestäjille. Tarkoituksena on myös pystyä ennakoimaan ja vastaamaan viestinnällisesti poliittisten vastustajien hyökkäyksiin.

Toiseksi on ymmärrettävä, että viestintä toimii nimenomaan politiikan tekemisen ja poliitikkojen tukena. Tarkoituksena ei ole, että kaikenkarvaiset spinnaajat ja antennipäät ryhtyisivät tekemään politiikkaa. SDP:n poliittisen viestinnän lähtökohtana pitää olla valitun politiikan sisältö, jonka poliitikot määrittävät. Muuten häntä heiluttaa koiraa eikä päinvastoin.

Nykyisillä resursseilla on poliittisen viestinnän laaja-alainen ja organisoitu taustatyö tai koordinointi kuitenkin melko mahdoton tehtävä. Tietoa, taitoa ja resurssejakin kyllä löytyy, mutta se on hajallaan ilman organisaatiomuotoa.

Jos kerran poliittisen viestinnän merkitys politiikan tekemisen osana ja julkisuuskuvan muodostumisessa ymmärretään, niin onhan se kumma, jollei yksi Suomen suurimmista puolueista pysty löytämään resursseja viestintätyöhön. Esitänkin, että puolueen uudistumistyössä vakavasti harkittaisiin viestintäosaston perustamista, joka keräisi käytössä olevat resurssit yhteen ja organisoisi viestintätyön tehokkaampaan muotoon.

Mika Häkkinen
NUS ry:n hallituksen jäsen

maanantai 5. marraskuuta 2007

ALOITTEITA OSA 3

Keskustelu yhdistyksen konkreettisista puoluekokousaloitteista jatkuu. Eli tavoite olisi, että aiempien keskusteluiden pohjalta laitetaan tehdyt esitykset kommentoitavaksi. Mikäli Nuorsosialidemokraattien jäsenten enemmistö ei vastusta niitä, niin sitten aloite jätettään virallisten nimenkirjoittajien toimeista.

Halutessasi voit laittaa mielipiteesei myös sähköpostilla nuorsosialidemokraatit@welho.com tai ismo.kainulainen@kooviis.fi.

Toivottavaa olisi, että NUS ry:n jäsenet vastaisivat blogipalstan kommenttiosioon omalla nimellä esim. kommentin lopuksi.

Voit myös tehdä aloitteen itse suoraankin tai sitten myöskin aloitteen NUS
ry:n aloitteeksi ylläoleviin s-postiosoitteisiin tai tänne kommenttiosioon.

Ismo Kainulainen, Nuorsosialidemokraatit NUS RY:n puheenjohtaja

TÄSSÄPÄ ALLA ON SITTEN KOLMAS ALOITE.

Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n aloite
SDP:n puoluekokoukselle

SDP.n on vahvistettava rooliaan sivistyspuolueena


Sosialidemokraattinen Puolue on syntyjänsä sivistyspuolue. Se on yli satavuotisen historiansa aikana pitänyt huolta jäsentensä koulutustarpeista järjestämällä runsaasti koulutusta niin paikallisella kuin alueellisella ja valtakunnallisellakin tasolla.

Tällä hetkellä puolueella on koulutuksellisina kärkihankkeina nuorille vaikuttajille suunnattu TulevaisuusAkatemia ja järjestöosaamisen vahvistamiseksi tarkoitettu JärjestöAkatemia, joka on vielä käynnistysvaiheessa.

Puolue tekee nykyisin hieman aiempaa tiiviimpää yhteistyötä Työväen Sivistysliiton kanssa, joka on strategiassaan määrittänyt keskeiseksi toiminnan kehittämisalaksi yhteistyön tiivistämisen jäsenjärjestöjen kanssa sekä aluetoiminnan kehittämisen.

SDP on lisäksi ainoana puolueena aidosti käynnistänyt ajatushautomotoiminnan, jota tekee Sorsa säätiö. Säätiö luo yhteyksiä tiedemaailmaan ja sitä kautta tarjoutuu mahdollisuus suodattaa uusia ajatuksia politiikan kehittämiseksi. Säätiö on lyhyessä ajassa pystynyt vakiinnuttamaan muutamia hyviä toimintamuotoja, kuten muun muassa perjantai-yliopistot, jotka ovat olleet korkeatasoisia ja suosittuja.

Nuorsosialidemokraatit NUS esittää, että:

Puolueen koulutusresurssit turvataan myös tulevalla puoluekokouskaudella ja koulutuksen järjestäminen vastuutetaan selkeästi.

Alueellisen yhteistyön lisääminen SDP:n piiri- ja paikallisjärjestöjen sekä Työväen Sivistysliiton aluetoimistojen kesken otetaan koulutuksen kehittämisen painopisteeksi ja puolueelle rakennetaan selkeä vuosittainen koulutuskalenteri.

Koulutuksen valtakunnallisia kärkihankkeita kehitetään niin, että TulevaisuusAkatemiaa jatketaan, JärjestöAkatemia vakiinnutetaan ja niiden lisäksi päätetään perustaa kolmas pitkäjänteinen koulutuksellinen kärkihanke.

Puolue tukee kaikilla mahdollisilla tavoilla Sorsa Säätiön toimintaa ja tekee kaikkensa sen puolesta, että tällaiseen ajatushautomotoimintaan suunnattu yhteiskunnallinen tuki kasvaisi merkittävästi.

lauantai 3. marraskuuta 2007

Terveisiä Harwardista!

Allekirjoittaneella on ollut mahdollisuus tutustua viimeisen reilun viikon ajan Yhdysvaltojen poliittiseen ilmapiiriin ja täällä tehtävään ehkäisevään sosiaali- ja terveysalan työhön.

Matka alkoi New Yorkista, virallinen ohjelma käynnistyi Washingtonista ja nyt ollaan Bostonin kieppeillä. Paluu Nykiin tapahtuu huomenna ja sitten viikon lopulla kohti Helsinkiä.

Matkan varsinainen substanssi on ollut erinomainen ja tällainen 1940-luvulta käytössä ollut USA:n State Departmentin Leadership-ohjelma ulkomaisille vaikuttajille aivan erinomainen ja loistavasti järjestetty. Ainakaan allekirjoittaneella ei ole ollut järjestelyihin ja ohjelmaan mitään valittamista, vaan pikemminkin päin vastoin.

Ohjelmaan Suomesta ovat aikanaan osallistuneet mm. Tarja Halonen, Paavo Lipponen, Harri Holkeri ja Esko Aho.

Lisätietoa ohjelmasta: http://www.exchanges.state.gov/education/ivp/overview.htm

Tuli tuosta Ahosta mieleen muutaman vuoden takainen Harward-keskustelu. Paikkahan löytyy täältä Bostonin Cambridgesta ja on oikein mukava kampusalue ja hieno yliopisto ilman muuta. Huvittavalta näin paikan päältä katsottuna tuntuu kuitenkin Suomessa silloin käyty kuhina ;)

Jos Helsingin yliopisto ostaisi maailmalta pari nobelistia niin mekin nousisimme kymmenen arvostetuimman yliopiston joukkoon noin globaalisti. Tätä konstia en kuitenkaan kannata. Täällä Harwardissa opettajia on nimittäin noin yksi kuutta opiskelijaa kohti, kun Helsingissä vastaava luku on 1/34:ään. Tässä meillä riittää pohdittavaa ja tekemistä.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että EU:n tasolla tulisi käynnistää vastaavanlainen, kunnollinen, komission hoitama ja valvoma vaihto/tutustumisohjelma Euroopan ulkopuolisten alueiden nykyisille ja tuleville vaikuttajille. Myös Yhdysvalloista tulisi ottaa oppia silloin, kun täällä tehdään jotakin, joka on meitä selvästi edellä.

Surullista tietysti on, että tietää olevansa sotaa käyvässä maassa. Autojen takapuskureissa on runsaasti "ribboneita", joissa kerrotaan kuljettajan olevan sotilaan äiti, veli, isä jne. Näille sitten annetaan kohteliaasti liikenteessä helpommin tilaa, ehkä.

Asenneilmapiirin kehitys ja vahva sotilaallinen itsesuggestio ovat olleet mielessä täällä käydessäni. Parhaiten sen näki "takamailla" New Hampshiren Doverissa käydessämme, jossa oli mahdollisuus tutustua paikallisiin ja ennen kaikkea paikallisiin koululaisiin. Ohjelmamme alkoi näytelmällä, jossa esiintyi mm. Saddam Hussein.

Juuri sellaisista pienistä n. 20 000 asukkaan taajamistahan supervalta kerää armeijansa urheat sotilaat ja sieltä on sukupolvi toisensa perään lähdetty sotimaan omia ja muiden sotia. Tämänkin pikkukaupungin merkittävintä arkkitehtuuria edustivat kirkot, hautausmaat, sekä kaatuneiden sotilaiden muistomerkit aina sisällissodasta nykypäivään. Löytyipä ensimmäisen maailmansodan muistomerkistä muutama suomalaistaustainenkin nimi.

Monet ainakin Bostonin "Kennedy-alueella" toivovat maan poliittisen tuulen kääntymistä. Uskon edelleen tiukasti, että niin ajattelee varmasti 90 % muun maailmankin asukkaista. Vähemmistökulttuureiden parissa katsotaan niinikään kaiholla Eurooppaan ja sen vapaamielisiin arvoihin. Yhdysvalloissa kulttuurinen ilmapiiri on Bushin hallinnon aikana tiukentunut selvästi.

Monet amerikkalaiset ovat vakavasti huolissaan supervallan julkikuvan kehittymisestä ja ovat myös aidosti toista mieltä tehdyistä päätöksistä. Monet ovat kuitenkin huolissaan myös siitä, pärjääkö Hillary Clinton sittenkään vaaleissa kovaotteisena miehenä tunnetulle Giulianille. Pelätään "Ranska-ilmiötä" - vaikka kaiken järjen mukaan demokraattien pitäisi voittaa 2008 presidentinvaalit, ovatko yhdysvaltalaiset tosi paikan tullen sittenkään valmiita valitsemaan presidentiksi naista.

Tätä kapinaa ei kuitenkaan "takamailla" huomaa, vaan hallinto saa asiaan uskovat sotilaansa sieltä mistä aina ennenkin: vähemmän koulutettujen ja vähemmän informoitujen keskuudesta - alueilta, joissa amerikkalainen patriotismi on ollut keskeinen elämänkulkuun vaikuttava voima viimeiset muutamat sata vuotta.

Näkemässämme patriotismin kehdossa Doverissa ei muuten makseta lainkaan tulo- eikä arvonlisäveroa. Siellä kuulemma "luotetaan jokaisen omaan selviytymiseen". Samaan aikaan alueella painitaan koko maan suurimpien alkoholi- ja huumeongelmien parissa, jotka ainakin tyttöjen osalta kertovat myös patriarkaalisista suhteista.

Lopuksi haluaisin heittää blogaajille keskusteltavaksi globaalin kysymyksen: tarvitaanko maailmassa "poliiseja" ja jos niin minkälaisia? Itselläni on aiheesta selvä näkemys, johon - toisin kuin joku voisi luulla - matka Yhdysvaltoihin ei ole vaikuttanut.

Olen kansainvälisissä suhteissa lähinnä reaalipoliitikko enkä usko yhteisölliseen itseohjautuvuuteen maailmanpolitiikassa.

Yhteisöllisyyden lisäämistä tarvitaan kuitenkin valtioiden - niin suurten kuin pientenkin - painostamiseksi yleisemmän edun mukaisiin ratkaisuihin. Samoin yhteisöllisesti voidaan käsitellä sellaisia ongelmia, joihin yksittäisten valtioiden voimat tai vaikuttamisenhalu ei riitä.

Huolestuttavaa nykymaailmassa mielestäni on, että monet suuret valtiot muuttuvat yhä harvainvaltaisemmiksi - vaikka samaan aikaan demokratioiden lukumäärä on muodollisesti suurempi kuin koskaan ennen.

Euroopalla ja Yhdysvalloilla on ollut maailmanlaajuisesti demokratian vahvistajana ja totalitarismin vastustajana pitkä liitto, joka USA:ssa tapahtuneiden poliittisten muutosten vuoksi on rakoillut. Samaan aikaan maailmanpolitiikan näyttämölle tulevat vahvemmin mm. Kiina ja Venäjä, joita ei kai kukaan vakavasti otettava taho kovin demokraattisina kansalaisyhteiskuntina pidä.

Vesa Mauriala,
NUS ry:n hallituksen jäsen

Tuotannontekijäkö vain?

Tässä tekstissä myönnän avoimesti olevani naiivi.
Uskovani ihmiseen.
Kysyväni tyhmiä.

Mutta jotenkin minua vain korpeaa yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen ajattelutapa. Se, että vanhempainvapaan ajalta maksettava palkka on yhtäkkiä sellainen taakka työnantajalle, että se estää palkkaamasta ihmisiä töihin.

Me ihmiset, työntekijät, olemme siis Järventauksen silmissä vain tuotannontekijöitä, joiden pitäisi toimia moitteettomasti koneen lailla. Ilman riskiä siitä, että lisäännymme (tai olemme sairaita) ja olemme poissa töistä.

Onkohan tässä porvarihallinnon huumassa unohtunut, että ihmiset ovat ihmisiä. Tarpeineen, toiveineen, lisääntymisineen. Onkohan yrittäjältä (tai heidän toiminnanjohtajaltaan) unohtunut, että yrittäjyyteen kuuluu riski. Ja se riski sisältää myös ihmiset. Heidän elämänsä ja panoksensa. Ilman sitä panosta ei kai olisi tuottavuuttakaan.

Mutta tähän pistän pisteen. Etten kirjoita tuhmia.