lauantai 3. marraskuuta 2007

Tuotannontekijäkö vain?

Tässä tekstissä myönnän avoimesti olevani naiivi.
Uskovani ihmiseen.
Kysyväni tyhmiä.

Mutta jotenkin minua vain korpeaa yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen ajattelutapa. Se, että vanhempainvapaan ajalta maksettava palkka on yhtäkkiä sellainen taakka työnantajalle, että se estää palkkaamasta ihmisiä töihin.

Me ihmiset, työntekijät, olemme siis Järventauksen silmissä vain tuotannontekijöitä, joiden pitäisi toimia moitteettomasti koneen lailla. Ilman riskiä siitä, että lisäännymme (tai olemme sairaita) ja olemme poissa töistä.

Onkohan tässä porvarihallinnon huumassa unohtunut, että ihmiset ovat ihmisiä. Tarpeineen, toiveineen, lisääntymisineen. Onkohan yrittäjältä (tai heidän toiminnanjohtajaltaan) unohtunut, että yrittäjyyteen kuuluu riski. Ja se riski sisältää myös ihmiset. Heidän elämänsä ja panoksensa. Ilman sitä panosta ei kai olisi tuottavuuttakaan.

Mutta tähän pistän pisteen. Etten kirjoita tuhmia.

1 kommentti:

Ilkka af Ursin kirjoitti...

Parahin nuordemari,

Tällainen ajattelutapa ei kovin tehokkaasti edistä pienyrittäjyyttä sekä pienyrittäjien kasvamista keskisuuriksi yrittäjiksi. Muutaman hengen yritykselle saattaa olla tuhoisaa tehdä väärä henkilövalinta. Väärä henkilövalinta saattaa myös tarkoittaa työntekijän ryhtymistä kestosairaslomalaiseksi tai sarjasynnyttäjäksi.

Yrittäjyyteen kuuluu riskien lisäksi myös riskien minimointi. Oman sekä mahdollisesti muutaman työntekijän toimeentulon turvaaminen menee arvoasteikossa ylevien yhdenvertaisuusperiaatteiden edelle, ainakin minulla.

Toki yksittäisellä työntekijällä on oikeus sairastaa ja synnyttää, mutta sillä samalla työntekijällä on myös velvollisuus tuottaa.