Käykääpäs katsomassa Nus -erityistehtävää Tukholmassa suorittavan Mika Häkkisen analyysia Ruotsin politiikasta. Aika hyvä.
http://www.demari.fi/Article.jsp?article=8787
Suomlaisen sosialidemokratian haasteet ovat varsin samanlaiset. Keskiviikkoiltana puoluhallitus istui yhdessä Kalliomäen työryhmän kanssa iltaa ja kävi läpi, mitä tässä nyt pitäisi sitten tehdä.
Keskustelu oli varsin hedelmällistä ja minusta ne johtopäätelämät, mitä siinä tehtiin olivat varsin oikeat. Työ niin puoluetoiminnan uudistamiseksi, kuin myöskin politiikan päivittämiseksi sekä uuden Suomen vision luomiseksi alkaa pikku hiljaa käynnistyä.
Minusta näyttää myöskin siltä, että esim. kaksivuotinen puoluekokouskausi on julistamista vaille varma juttu ja puoluekokouksen kokoakin varmaan hallitusti tultaneen kasvattamaan.
Yllättävän paljon kannatusta, (mutta myöskin epäilyjä) sai myöskin ajatus, että niin demareiden opiskelijajärjestö SONK ja demarinuoret liittyisivät SDP:n jäseneksi. Yhtenä ajatuksena on heitetty ilmaan sellainen malli, että demarinuorten jäsenkortilla voisi vaikuttaa samalla tapaa ja saada niin sanotusti SDP:n jäsenoikeudet, mutta pakko ei olisi välttämättä liittyä itse puolueen jäseneksi.
Toinen malli voisi olla sellainen, että kaikki demarinuoriin liittyvät liittyisivät samalla myös SDP:hen. Näin kai kepussa ja kokoomuksessa toimitaan. Nyt olisi nuoriso ja opiskelijajärjestöissä jäsenäänestyksen aika asiasta. Sekin olisi uutta avoimuutta ja jäsendemokratian uusia toimintamalleja.
Monet, monet muut uudistukset ovat vielä sitten harkinnassa ja nyt olisi se aika, että ehdotuksia pitäisi eri tahoilta tulla. Enäähän ei riitä se, että vaaditaan muilta uudistusesityksiä, vaan nyt pitäisi tehdä niitä myös itse.
Lokakuun 10. päivä Nuorsosialidemokraatit löyvät kiinni omat uudistusehdotuksensa. Siihen asti tälläpalstalla on tarkoitus käydä keskustelua näistä erilaisista uudistuksista.
Niin ja tietenkin elämme ajassa ja lokakuun jälkeen kaikki hyvät ideat toteutetaan.
Ismo Kainulainen, puheenjohtaja NUS ry
perjantai 21. syyskuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Tässä niitä tulee, vaikkakaan ei paljon uutta. Mikan mainiota juttua lainaten: miksi keksiä pyörää uudelleen?
Kantava periaate järjestöllisessä muutoksessa olisi jäsenistön inkluusio, ts. mahdollisimman moni jäsen kokee mahdollisuuden vaikuttaa puolueen linjaan.
1) Jäsenäänestys puheenjohtajasta. Ei kuitenkaan sitova (jos äänestää rykäistäisiin vain kerran ja tulos olisi vaikkapa kolmen ehdokkaan kesken 1. ehdokas 40%, 2. ehdokas 35% ja 3. ehdokas 25 % äänistä, niin aika hankalaa tulosta olisi vaatia sitovaksi. Toki voitaisiin järjestää toinen kierros kahden parhaimman menestyneen kesken. Se taas tulisi jo aika kalliiksi.)
Jäsenäänestys käyttöön jo seuraavassa puoluekokouksessa, jos ehdokkaita ilmaantuu enemmän kuin yksi. Ja jos jäsenäänestys ei olisi sitova, on kai mahdollista, että asia voitaisiin päättää jo puoluevaltuustossa. Jäsenäänestyksen ajankohta mahdollisimman lähelle puoluekokousta.
2) Puoluekokouksen edustajamäärää on kasvatettava reilusti. Kansanedustajat ja mepit vaalikelvottomiksi. Heillä on läsnäolo-oikeus muutenkin. Puoluekokoukset joka toinen vuosi.
3) Puoluevaltuustolle lisää aitoa päätösvaltaa. Nyt valtuuston kokoukset ovat useimmiten vain läpihuutojuttuja. Ensimmäinen merkittävä uudistuspäätös voisi olla vaikkapa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestäminen…
4) Nykyinen ohjelmatyöskentely avoimemmaksi. Suuremmat työryhmät, jotka raportoivat työstään säännöllisesti esim. puolueen extranetissä.
Mikan kertoman mukainen Ruotsin kaltainen perusjaottelu voisi olla toimiva. Näissä isoimmissa ryhmissä voisi järjestää säännöllisesti vaikkapa avoimia kuulemistilaisuuksia. Toki monissa kysymyksissä on tarvetta erilaisille alaryhmille, joiden työskentely voi olla jonkin verran ”salamyhkäisempää” esim. vaaliohjelman osalta.
Ja yhtä tärkeää: kaikki työryhmät töihin. Nythän näin ei valitettavasti tapahdu (tai työryhmiä on lopetettu ties mistä syistä). Kuolleissa työryhmissä puheenjohtajat vaihtoon.
5) Nuorisolle jäsenoikeudet muttei välttämättä suoraa jäsenyyttä. Suora jäsenyys voi olla monelle liian iso askel.
6) Kaikkiin puolueen työtehtäviin lähtökohtaisesti avoin ja julkinen haku. Vaikka tämä ei todennäköisesti muuttaisi valittuja suhteessa nykytilaan - päättäjät ovat kuitenkin samoja -, niin nykyinen tolkuton salamyhkäisyys valintojen ympärillä karsiutuisi. Kutsumenettelyä pitäisi käyttää vain todella harvoin (esim. kovassa kiireessä tms.).
7) Sähköisessä maailmassa lisää yhteisöllisiä elementtejä. Puolueen jäsenille mahdollisuus ilmaiseen sähköpostiosoitteeseen (esim. @sosiaalidemokraatti.fi) ja tarjolle myös yksinkertaisia blogi- ja kotisivupohjia.
8) TSL panostamaan opintopiiritoiminnan elvyttämiseen. Luontodemareiden ja muiden sen kaltaiset harrasteryhmien arvostuksen nostaminen. Liikkeessä mukana oleminen kun ei ole vain pelkkää kuivia pöytäkirjoja tai vaalimainosten jakamista. Näissä asioissa vastuutusta lisää piireille.
MikMY
Lähetä kommentti