maanantai 24. syyskuuta 2007

Labour

Englannissa on parhaillaan menossa Labourin puoluekokous. Se herättää kiinnostusta ympäri maailmaa, sillä onhan Gordon Brownilla, englantilaisten uudella pääministerillä siellä pian kohta tulossa linjapuhe. Aiemminhan mm. Blairin vastaavia puheita on tarkkaan alleviivattu kaikissa Euroopan maissa tulevan yhteiskuntapolitiikan suunnannäyttämisessä. http://www.labour.org.uk/conference/brown_speech (lisätty 25.9.)

Suoraan ei Englannista pidä oppeja tänne tuoda. Thacherin aikakaudella siellä vietiin palkansaajien sekä vähävaraisten asema niin huonoon kuntoon, että siitä maksetaan siellä vieläkin kovaa hintaa. Olin joku vuosi sitten työjuttujen puolesta jossakin EU:n tasa-arvoministerieiden konferenssissa Englannissa. Esimerkiksi yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista kuin myöskin koko talouskasvun esteistä silloin kerrottiin briteissä olevan päivähoitopaikkojen huutavan puutteen. Työtä olisi ollut, mutta kun lapsia ei saatu hoitoon, ei voitu tehdä työtä. Tai, jos sait lapset hoitoon, niin hoitopaikka maksoi niin paljon, että ei kannattanut mennä töihin. Rikkaita onglema ei tietenkään vastaavalla tavalla koetellut, kuin pienipalkkaista köyhää.

Labourissa käydään myös puolueen kehittämiskeskustelua. Tietoyhteiskunnan osallisuus ja puoluetoiminnan kehittäminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Olenkin joskus miettinyt, että pitäisikö esim. SDP:ssä olla eri tietovärkkien hyödyntämistä pohtiva "kehittäjäporukoita", samaan tapaan kuin meillä on mobiilisisältöjä kehittäviä porukoita matkapuhelinmarkkinoilla. Voisi se politiikan porukka keksiä muutakin, kuin pelkkiä "politiikan pelejä".

Mielenkiintoista on kuulla ja seurata mitä englantilaiset demariaktiivit päättävät siellä. Meiltä ainakin puheenjohtaja on seuraamassa Labourin kokousta. Nuo eri maiden kokoukset kuin myöskin vaalikampanjat ovat mukavata seurattavaa, sieltä aina tarttuu mukaan, jotain jota täällä Suomessakin voi hyödyntää. Muistelen ainakin itse tuoneeni joskus joensuuhun muutamia idoita Ruotsin parlamenttivaaleista, jonne Joensuun työväenyhdistys lähetti minut tarkkailemaan vaaljea, jonkun delagation kyljessä.

Alla on linkki, josta pääsee seuraamaan kokousta. You Tube on ainakin hyödynnetty hienosti. Voisikohan saman "laatikon" laittaa myös Nus ry:n sivustolle?

http://www.labour.org.uk/conference/home

Ismo Kainulainen, Nus ry:n puheenjohtaja

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä Ismo vedät sitten aina eri roolia tilanteen mukaan, häiritsee tuo kameleontti rooli, ei tämä liity "englantti juttuun", vaan yleisempään toimintaan