perjantai 24. elokuuta 2007

Nykypäivän työväentalot

Verkkomaailman hanskaaminen ja käyttäminen puoluetoiminnassa on puhuttanut paljon puolueen jäsenistöä. Teknologian kehittyminen on lyhyessä ajassa tarjonnut merkittävän määrän uusia työkaluja puolue- ja kansalaisjärjestötoimintaan. Näiden uusien työkalujen käyttöönotossa puolueet ovat olleet valitettavan hitaita.

Kaivataankin keskustelua siitä, missä ovat nykypäivän työväentalot ja nuorisoseurat, joissa yhteiskunnalliselle keskustelulle on sijansa. Uuden median vaikutustehoa ei pidä yliarvioida, sillä perinteisen mainostamisen keinot tulevat olemaan keskeisiä myös tulevaisuudessa. Verkkomaailman kautta voidaan kuitenkin kustannustehokkaasti tukea mainostamisen toistoja ja ylläpitää läpi vaalikauden kestävää vaikuttamiskanavaa kansalaisille.

Demarit ovat onnistuneesti lanseeranneet kehittämiskelpoisen "Politiikan viikon". Miksemme onnistuisi myös muiden uusien vaikuttamiskanavien luomisessa?

Anna kommenttisi kello 15.00 alkavassa blogikeskustelussa tähän sekä alla olevaan Verkkomaailmasta välineet toimintakulttuurin muutokselle? -tekstiin, kohdassa kommentit.

Toverillisin terveisin

Henrik Haapajärvi, NUS ry:n jäsen.

Verkkomaailmasta välineet toimintakulttuurin muutokselle?

Aidon keskusteluyhteyden luominen puolueen, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten välille vaatii kunnallisen ja valtakunnan tason politiikoiltamme rohkeutta laittaa itsensä peliin. Kokeiluja tällä saralla on jo ollut, mutta kansalaisten ajatusten kuunteleminen ja avoimen toimintakulttuurin kehittäminen vaativat puolueelta jatkuvaa huomiota.

Tulevaisuudessa olisi toivottavaa, että puolueen johto järjestäisi säännöllisesti jäsenistölle tai kaikille kansalaisille kyselytuntitilaisuuksia nettikeskustelun muodossa. Eduskuntaryhmän kesäkokouksien, puoluevaltuuston ja puoluekokouksen yms. tilaisuuksien parhaat puheet tulisi julkaista SDP:n nettisivuilla tai vaikka YouTubessa.

Jäsenistön osallistaminen verkkoympäristössä tapahtuvaan tiedottamiseen on tärkeää ja se edellyttää vaalien forward-viestien verkoston hyödyntämistä. Verkoston tiedotteet tulisi kirjoittaa sellaiseen muotoon, että jokainen puolueen jäsen voi lähettää sen vaikkapa työkaverilleen. Olennaista on luoda mahdollisimman suurelle osalle väestöstä positiivinen kuva SDP:n halusta kuunnella ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Onnistumista ei kannata edes yrittää arvioida sillä, kuinka moni käy todellisuudessa katsomassa puoluejohdon puheita netissä.

Puolueen reaktioherkkyyttä tulee parantaa tarjoamalla keskustoimistolle ja paikallisyhdistyksille nettiportaali, jossa myös yksittäisistä kysymyksistä voidaan julkaista informaatiota, mielipiteitä ja mahdollistaa asian ympärille keskustelufoorumi. Jos kunta- tai valtakunnan tasolla nousee esiin polttava yksittäinen kysymys, pystyy paikallisosasto puolessa tunnissa perustamaan keskustelufoorumin kuntalaisille ja julkaisemaan demariryhmän näkemyksen asiasta samassa yhteydessä (esim. osoitteella http://www.kustaankortteli.fi/ tai http://www.hoitsuilleliksaa.fi/ , josta ohjaus tapahtuisi demareiden portaalin keskusteluun). Ansiokas ja kehittämisen arvoinen palvelu löytyy jo netistä osoitteella http://www.tyovaetalo.fi/.

Puolueessa tulee huomata eri äänestäjäryhmien erilaiset informaatiotarpeet. Karkea jako jäsenistön, symppaajien, aina puoluetta äänestävien ja liikkuvien äänestäjien ryhmiin auttaa puoluetta kehittämään uusia työkaluja lähestyä eri äänestäjäryhmiä. Puolueen symppaajat ja liikkuvat äänestäjät tarvitsevat vireän ja ajankohtaisen verkkomedian tyydyttämään tiedonnälkäänsä. UP:n verkkolehden kehityskulku ei ole ollut tältä osin kovin lupaava. On parempi, että netissä julkaistava UP:n näköislehti extroineen keskittyy tulevaisuudessakin palvelemaan puolueen jäsenistöä ja muuta mediaa.

UP:n rinnalle tarvitaan oppositiopolitiikasta tiedottava verkkolehti, jonka ensisijainen kohderyhmä ovat liikkuvat äänestäjät ja vasemmistolaisesti ajattelevat kansalaiset. Kansantajuinen vasemmistolainen verkkomedia puuttuu Suomesta ja meidän missiomme tulisi olla tarjonnan luominen. Kysyntä kyllä seuraa perästä. Ideaalitilanteessa tiedonnälkäinen googlaaja löytäisi ensimmäisten linkkien joukosta demareiden näkökannan päivän polttaviin poliittisiin kysymyksiin.

Vesa Mauriala on tässä blogissa esittänyt, että tarvittaisiin myös erillinen julkaisu yhteiskunnallista ja aatteellista keskustelua varten. Aatteemme jatkuvan uudistamisen kannalta on elinehto, että keskustelulla on oma fooruminsa. Valitettavasti UP:n jäsenliite ei formaatiltaan mahdollista tämän tyyppistä keskustelua ja jäsenistömme tarvitsee kipeästi syväluotaavaa keskustelua sosialidemokraattisesta suuresta linjasta.

Entisen Sosialidemokraatti-aikakauslehden tyyppinen uusi julkaisu palvelisi ensisijaisesti jäsenistöä ja mediaa. Lehti tulisi UP:n jäsenliitteiden rinnalle ja se ilmestyisi pari kertaa vuodessa. Uuden julkaisun ei tarvitsisi edes pyrkiä kansantajuiseen ilmaisuun. Käytännön läheisen politiikan tekeminen vaatii pohjaksi myös vahvan periaatteellisen kivijalan, eikä perustuksia rakenneta proosalla. Rakentavan yhteyden luominen tiedeyhteisöön tukisi yhteiskunnallisen keskustelun laajentumista sosialidemokraateille tärkeisiin aihealueisiin.

SDP:n oppositiopolitiikka voi rajoittua välikysymysten ja varjobudjettien tekemiseen, mutta jos haluamme aidosti edistää suomalaisten vaikuttamismahdollisuuksia muutamme toimintakulttuuriamme avoimemmaksi ja suhtaudumme ennakkoluulottomammin kansalaisyhteiskunnasta nouseviin näkemyksiin. SDP ottaa kirkkaan ykköspaikan kansalaisyhteiskunnan vaikuttamiskanavana jos itseluottamuksemme ja halumme riittää vision toteuttamiseen. Asiakysymysten tasolla se kuitenkin vaatii puolueelta rohkeutta näkyvästi linjata politiikkaamme myös sosiaali-, ympäristö- ja kuluttaja-asioissa. Mainosrahamme eivät koskaan tule riittämään kauneuskilpailun voittoon, mutta voimme työllämme vakuuttaa äänestäjät kannattamaan yhteiskunnallisia tavoitteitamme.

Toimenpide-ehdotukset lyhyesti:

1. Aidon yhteyden luominen kansalaisiin

*Puoluejohdon järjestämät kansalaisten/jäsenistön kyselytunnit säännöllisiksi
*Koulutusta kuntatason päättäjille yksittäisten teemojen ympärille perustettavista nettisivuista
*Kattavan verkoston luominen verkkomaailmassa tiedottamiseen (henkilöltä henkilölle)
*Kanavan luominen läpi vaalikauden tapahtuvaan kansalaisvaikuttamiseen
*Valmis pohja keskustelufoorumeille, jotka kuntatason päättäjäkin saa vaivattomasti käyttöön

2. Vasemmistolaisen mediakentän ennakkoluuloton uusiminen

*Uusi vasemmistolainen nettimedia palvelemaan liikkuvia äänestäjiä (sos.dem. bloggaajien kolumnit tutuiksi suurelle yleisölle)
*Pari kertaa vuodessa ilmestyvän aikakauslehdenperustaminen tukemaan puolueen aatteellista keskustelua

3. Mitä NUS ry:n pitäisi tehdä

*Ottaa vetovastuu vasemmistolaisen nettilehden perustamisessa
*Jatkaa nykyisiä blogikeskusteluja
*Viedä yhdessä muotoillut näkemykset puoluekokouksen käsiteltäväksi
*Pyrkiä kunnianhimoisesti luomaan nettimaailmassa tapahtuvan vaikuttamisen kulttuuria

23 kommenttia:

Ismon blogi kirjoitti...

Poliittinen aikakausilehti sopii hyvin Nussin pohdintaan. Olisiko se sitten kokoelma artikkeleita tai sitten teemanumeroita tietyn teeman ympärillä. Kuitenkin tarvetta tällaiselle on SDP:n kentässä.

Kannattaa muuten kattoa tähän nykyajan työväentalo -teemaan liittyen myös tämän palstan aiempi kirjoitus Nussin nettisivujen hahmottelusta. Tarkoitus on, että näiden nettijuttujen kehittely olisi yksi tämän yhdistyksen päämäärä. Idoita otetaan vastaan, sillä pian on tarkoitus tehdä päätöksiä etenemisestä.

Ismo Kainulainen NUS ry:n puheenjohtaja

Anonyymi kirjoitti...

Puoluejohdon tapaamiset ovat minusta erittäin hyvä asia. Näin demareiden "isolta mieheltä" voisi kysyä kaikkea mikä askarruttaa. Tehkää äkkiä siitä konkretiaa

Anonyymi kirjoitti...

Voihan sitä jo nyt lähetellä sähköpostia kansanedustajille ja muille, eri juttu on sitten mitä ne vastailee jos vastailee..,

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa näyttää olevan melkoista listaa, kunhan nuo toteutatte, niin hyvä on. Silloin demarit antaisivat jo varsin uutta ja raikasta tuoksua sekä ilmettä itestään.

Mitähän lisäarvoa politiikkaa tuommoisilla puoluejohdon tapaamisilla tulisi, en oikein jaksa uskoa tuommoisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta ei pidä myöskään unohtaa jo olemassa olevaa nettitarjontaa kuten puoluetoimiston, piirien tai yhdistysten nettisivuja.

Kun tarkastellaan SDP:n nettisivutarjontaaa ei muodostuva kuva ole kovin kummoinen.

Puoluetoimiston nettisivuilla on yritystä, mutta jo piiritasolle mentäessä alkaa kauhistuttaa. Helsingin ja Varsinaissuomen piireillä on vähän yritystä, mutta muuten mennään ruusuilla ja vähän ontuvalla ilmeellä. Tiedot ovat päivittämättä jne.

Yhdistysten nettisivuja läpikäydessä (jos niitä ylipäänsä löytyy) on jo vaikea löytää positiivisia esimerkkejä. Mutta esimerkiksi OSY:llä (www.valt.helsinki.fi/blogs/osy/) on varsin pirteät sivut.

Nettisivujen kehittämisessä pitää tehdä rutkasti töitä, jos aiotaan kiriä ja ohittaa esimerkiksi Kokoomus.

Johtopäätös onkin, ettei nettisivuja ole hyödynnetty sen enenmpää sisällöllisessä kuin visuaalisessakaan mielessä riittävästi. Tämä on huolestuttavaa juuri siitä syystä, että väitän nettikontaktin olevan ensimmäinen suurimmalle osalle, kun puolueista tai politiiksta kiinnostutaan tai tietoa haetaan.

Ei ole paljoa luontaantyöntävämpää asiaa kuin päivittämättömät ja rumat nettisivut. Vaikutus mielikuvaan sivujen edustamasta järjestöstä on erittäin vahva.

Laaja nettisivuprojekti voitaisiin lisätä tavoitelistaan.

Mika Häkkinen, NUS ry:n hallituksen jäsen

Ismon blogi kirjoitti...

Joo, olen samaa mieltä Mikan kanssa ja eiköhän Nus vielä tee ne kunnon nettisivut. SDP:llehän ollaan nyt hakemassa yhdessä demarin nettilehden kanssa uutta verkkotoimittajaa. Siinä on yksi mahdollisuus viedä SDP:n nettikehitystä eteenpäin. Minusta Nus voisi myös antaa idoita ja ajatuksia myös siihen suuntaan. Tietysti kiva olisi näyttää malliakin vähäsen.

Mitä NUS-lyhenne tarkoittaa? kirjoitti...

Aito verkkolehti olisi äärimmäisen tarpeellinen tiedonvälityskanava sekä ulospäin tapahtuvalle tiedottamiselle että jäsenistön sisäiselle tiedottamiselle. Esimerkiksi kepullahan verkkolehti Apila tarjoaa varsin tehokkaan kanavan puolueen ulkoiselle viestinnälle. Puolueen jäsenrekisteriuudistus tulee osaltaan tarjoamaan erinomaisia välineitä suoraan ja kohdennetusti jäsenille viestimiseen.

Nettiportaali samoin, joka kokoaisi yhteen kaikki sosialidemokraattiset toimijat, on hyvä ja kannatettava ajatus. Valmisteltavassa puolueen viestintästrategiassa molemmat esitetyt ideat ovatkin käsiteltävänä.

Poliittisen aikakauslehden luominen on haaste, jota kannattaisi harkita vakavasti. Resurssit huomioon ottaen: Mikä olisi tarkoituksenmukaisin ja vaikuttavin tapa huolehtia siitä, että vasemmiston ääni kuuluu ja näkyy mediakentässä?

Matti Hirvola, NUS:n sihteeri

Ismon blogi kirjoitti...

Minusta Nus ry voisi tehdä semmoisen kunnon harjoitelman. Lähdetään liikkeelle artikkelikokoelmasta, joka olisi korkatasoinen ajankohtaista politiikkaa eteenpäinvievä ja muutamia esityksiä sisältävä.

Tai sitten se voisi olla hauska, mutta tavallaan vakava poliittinen pakinakokoelmakin vaikka aiheesta Saako politiikassa valehdella?

Voi kirjoittaa mielelläni yhden kertoelman, vaikka otsikolla "totuuden vierellä puhuja" tai aito Työveän puolue. ;)

Ismo Kainulainen NUS ry:n puheenjohtaja

Anonyymi kirjoitti...

Mahdollisten puolueen johdon kysyleytuntien tulisi mielestäni ehdottomasti olla kaikille avoimia, uskoisin herättävän monen "poliittisesti uneliaan" mielenkiinnon.
Siinä lisäarvoa politiikkaan aivan tarpeeksi!

Petri Mustakallio kirjoitti...

Yksi kamalimpia (Kemin demarit ovat silti siinä lajissa yhä ehdoton ykkönen) esimerkkejä Mikan mainitsemista ovat uuden teknolgian kaupungin, Espoon demarien sivut. Katso ja kauhistu: www.espoondemarit.fi

Yksi suuri ongelma kokkareihin verrattuna on, että demareissa kaikki puuhaavat tahoillaan omiaan - ja jälki myös on sen näköistä. Kokoomuksessa pääsee puolueen (hyvien) nettisivujen kautta piirien ja kuntien järjestöjen sivuille. Ja ne ovat yhtenäisiä, kaikki samanlaiselle pohjalle tehtyjä. Sain myös sellaisen kuvan että niiden päivitystäkin koordinoidaan keskitetysti. Benchmarkkaus on aikamme sana, ei ole häpeä ottaa mallia muilta puolueiltakaan.

Ps. Puolueen nettisivuissa on tosiaan yritystä. Tosin oli aika kaameaa että hallituspuolueiden nettisivuilla oli kommentoitu Sdp:n kesäkokouksen kannanottoja yli vuorokautta ennen kuin Sdp:n omilla sivuilla oli kyseisestä kokouksesta mitään mainintoja.

Anonyymi kirjoitti...

Petelle.

Etkös oo kattonut, mut pääseehän tuota demareidenkin sivuilta suoraan piirien sivuille. Ainakin mä olen monesti silleen mennyt.

Mitä NUS-lyhenne tarkoittaa? kirjoitti...

Puoluejohdon kierroksilla pitää luoda oikea kontakti ja vuorovaikutus ihmisiin, näin tapaamisalla saadaan aikaan myös lisäarvoa politiikalle. Tilaisuuksien järjestäminen periaatteella, että laitetaan kansanedustaja x torin laitaan paikkaan y ja katsotaan vierestä, miten homma lutviutuu, ei ole tästä ajasta. Kohtaamisilla pitää olla joku merkitys, konteksti ja teema, joka saa ihmiset liikkeelle. On mentävä suoraan sinne, missä ihmiset toimivat ja ovat jo valmiiksi. Esimerkiksi Turussa Politiikan viikolla tämä on ymmärretty hyvin: Tilaisuudet järjestetään Maalaismarkkinoiden (!) yhteydessä, jonne ihmiset luontaisesti muutenkin kokoontuvat.

Matti Hirvola

Anonyymi kirjoitti...

Olen Mikan ja Peten kanssa samaa mieltä nettisivujen kipeästä uudistamistarpeesta. Nettisivujen sivupohja pitäisi olla tarjolla perusyhdistyksillekkin.

Yhdistyksethän voivat itse hankkia oman domain nimen, vaikka sivut toimisivatkin SDP:n sivujen alla. Puolueen pitäisi tarjota palveluna domainiin liittyvät nimiasiat, jos jäsen yhdistys pyytää omaa osoitetta.

Netteikeskustelun vahvuus voisi olla se, että keskustelussa valitaan tietty aihe, josta vastaanotetaan palautetta ja keskustellaan. Myös Skypen käyttöä voisi harkita???

t:
Henrik

Mitä NUS-lyhenne tarkoittaa? kirjoitti...

Tänkin keskustelun siirtäminen esim. jollekkin yleiselle chat -palstalle voisi olla kokeilemisen arvoinen asian. Muistelen, et Hämäläisen Unto kirjoitti, että demareita ei näyt palstoilla, joten miks sitä ei vois siellä käydä.

Myös jäsentapaamisia ja keskusteluita voisi käydä suljetuissa, (jos on semmoisia asioita)chateissa tarpeen mukaan. Minusta kuitenkin tämänkin palstan keskustelu on ihan hyvä juttu, mutta jos on parempi niin ilman muuta sellaiseen sitten.

Ismo Kainulainen Nus ry:n puheenjohtaja

Anonyymi kirjoitti...

Keskustelusivuilla on kyllä sitten niitä ammattimarisioita, joten ei siellä välttämättä voi mitään järkevää keskustella. Mutta huomioarvoltaa ne ovat hyviä. Ihmiset puhuu niistä ihan oikeesti. Pitäiskös demareiden ryhtyä lähettelemään juttuja myös tekstiviestisivuistoille lehtiin, en ole niitä ite huomannut ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Teinit varmaan kiljuis onnesta jos ilmestyisimme kiss-chattiin. Yhtenä ideana tuli myös pressanvaalien aikana käytetty netti-tv. Palvelu on liian kallis, mutta uskon että netti-radiolähetyksen osaisi joku pistää pystyyn. Sinne voisi vaikka Eerolle soittaa skypellä ja kysyä mitä mieleen juolahtaa. Luonnollisesti lähetyksen voisi ladata myös jälkikäteen kuultavaksi.

t:

Henrik

Mitä NUS-lyhenne tarkoittaa? kirjoitti...

Henrikillä on ihan mielenkiintoinen idea. Sitä jalostaen voisi kysyä, että pitäiskös demareiden ryhtyä jo suunnittelemaan digi tv:n vuorovaikutteisuus hyödyntämistä? :)

Mut vakavasti kannattaa nyt ainakin laittaa hautumaan nuo nettiradiot tms. ideat.

Ismo Kainulainen Nus ry:n puheenjohtaja

Mitä NUS-lyhenne tarkoittaa? kirjoitti...

Tähän asti keskustelu on toiminut varsin hyvin. Tunnin aikana yli kuusikymmentä eri kävijää on vieraillut blogisivustolla.

Keskustelu jatkuu edelleen.

Ismo Kainulainen
Nus ry:n puheenjohtaja

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Hyvä keskustelun aihe jälleen kerran. Kiitos siitä!

Nettisivujen uudistamistä ja yhtenäistämistä tarvittaisiin kipeästi. Tästä on hyvänä esimerkkinä juuri nuo Espoon sivut, joille ei kai vain voi mitään. Puolue voisi ehkä olla aktiivinen, eikö?

Keskusteluiden herättäminen erilaisilla foorumeilla ja eri tavoin on tarpeen. Ei ihmiset lähesty meitä edes netissä ilman, että syynä on heitä itseään kiinnsta asia, aloite tai idea, mihin he haluavat ottaa kantaa.

Meillä aktiiveilla demareilla on omissa menoissa jo nyt niin paljon tekemistä, että kannattaa todella miettiä, mihin vähän ajan tehokkaimmin voisi käyttää. Siksi on hyvä ajatus kannustaa omia menemään jo olemassa oleviin keskusteluihin.

Sama pätee myös muuhun paikalliseen toimintaan: tilaisuuksiakin kannattaa vielä järjestää, jos on todella asiaa tai sitten osallistua ja näkyä muiden järjestämiin tapaamisiin.

Paikallisessa politiikassa menestyvät ne, joilla on kosketuspintaa asuinalueensa asukkaisiin. Siis ne jotka aktiivisesti ovat tekemässä asioita: vanhempainyhdistyksissä, asukasjärjestöissä ym.

Esa Suominen kirjoitti...

Eräs asia, mitä SDP:n kansanedustajat tai muut vaikuttajat eivät ole huomanneet laisinkaan ovat verkon sosiaaliset yhteisöt. Näistä esimerkkejä ovat IRC-galleria, MySpace, Facebook sekä uusimpana Yuwie.

Näissä aikaansa viettää tuhansia ihmisiä. Ne ovat kaikki luonteeltaan erilaisia. Yhteistä niille on vihreiden poliitikkojen, myös "aikuisten ja vakavasti otettavien" erittäin vahva presence.

Otetaanpa esimerkiksi Facebook, jonne olemme luoneet SDP:n yhteisön. Keskustelua siellä ei vielä juuri ole, mutta potentiaalia kyllä. Jäseniä yhteisössä on yli sata.

Facebook on "sisäpiirimedia". Keskusteluita voi seurata ja niihin osallistua kuka tahansa, jos ryhmien asetukset sen sallivat, mutta perusidea toimii ennen muuta omien kavereiden verkostoimisella.

Kun katsoo vihreiden sadan hengen yhteisöä, löytyvät sieltä erittäin aktiivisina keskustelijoina mm. Sumuvuori, Meriläinen, Kasvi ja uusimpana Alanko-Kahiluoto. Meillä taas "aikuiset" poliitikot eivät pidä tuonkaltaisia medioita minään, tai sitten jonkinlaisina "lasten ja nuorten" asiana. Pitäisi ymmärtää, että "lapset ja nuoret" kasvavat aikuisiksi ja nuo mediat ovat tällä hetkellä profiloitumassa. Galleria on teineille, muut taas tukevasti äänestysikäisille. Ja niitä käytetään ja niissä eivät (ainakaan toistaiseksi) riehu Suomi24n tai vastaavien natsi-idiootit, joiden kanssa väittely on ajan haaskausta.

Se, että myös päätöksiä tekevät tahot altistaisivat itsensä henkilökohtaiseen keskusteluun näissä uusmedioissa ja yhteisöissä, loisi hyvää kuvaa ja uuden palaute/keskustelukanavan. Suosittelen kirjautumista.

Anonyymi kirjoitti...

Blogi on hyvä lähestymistapa moderniin verkkopresenssiin, portaalia parempi.

Onko muuten puolueen iso mies oikea tyyppi demarilaivan ruoriin?

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Esa esitti oleellisen ajatuksen. Ns. Web 2.0 pitää ottaa haltuun. Verkkomaailma tarjoaa monenlaista vaikuttamista ja monenlaisia keskustelufoorumeja. Lehtien keskustelupalstat, toimittajien ja näkyvien poliitikkojen blogit ovat mainio paikka vaikuttaa ihmisten tajuntaan. Mutta, aivan yhtä oleellista on pysyä kehityksessä mukana. Tällä hetkellä vauhdikkaimmin kasvavat juuri Esan esiin nostamat yhteisöt. Ja ne sisältävät monia erilaisia tapoja tiedonvaihdantaan, keskusteluun, verkottumiseen jne.

Artikkelikokoelma on myös upea idea. Olen kovasti kaipaillut SDPn 30-/30+ -julkaisua. Tämän tyyppiselle tuotteelle on varmasti kysyntää; sillä voitaisiin avata keskusteluyhteys tämän päivän nuoriin vaikuttajiin, jotka pohtivat kanavaa poliittiseen aktivoitumiseen. Verkkoratkaisut ovat matalamman kynnyksen juttu.

Anonyymi kirjoitti...

oppineet paljon