perjantai 10. elokuuta 2007

Oppositioyhteistyön työkaluista ja muodoista

SDP:n oppositiotaival on alkanut kohtalaisesti ja alkava syksy luo hyvätmahdollisuudet tuoda esiin sosialidemokraattista agendaa suomalaisessapolitiikassa. Medialle ja uudelle hallitukselle muodostuu usein kuherruskuukausia hallituksen alkutaipaleella ja opposition näkökannat tuodaan esiin lähinnä lehtijuttujen kainaloina. SDP on ollut koko uusmedia ajanhallituksessa ja nyt oppositiokauden alussa on päivitettävä oppositiopolitiikantyökalut. SDP:n toimintatapojen ja vaalikampanjoinnin työkalujen uudistamisestaon hyviä ideoita puolueen vaalianalyysissakin (ja Paanasen Reijonkirjoituksessa), mutta ohessa muutamia huomioita yhteistyön hyödyllisyydestä.
Vihreiden siirtyminen hallitusvastuuseen luo mediakenttää liikkumatilaa, kun vihreiden vaihtoehtolehdet eivät voi olla samalla tapaa hallitusvastaisia kuinaikaisemmin. Vaihtoehtoväen, toimihenkilöiden ja korkeasti koulutettujen piirissä on yhtä lailla paljon liikkuvia äänestäjiä, jotka kaipaavat tuoreita ideoita yhteiskunnan kehittämisestä. Mikä on siis ajattelevien ihmistenvaihtoehto, kun he kaipaavat vastapainoa hallitusmyönteiselle medialle?

Mielestäni aitoa vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole. Voisi olla harkinnanarvoista perustaa uusi netissä ilmestyvä aikakausilehti, joka keskittyisi kertomaan opposition näkökantoja ja tukemaan oppositiontiedottamista. Mallia voisimme ottaa vaikkapa Ruotsista, jossa kaksi suurintavasemmistopuoluetta on perustanut Arenagruppenin (http://www.arenagruppen.se),jonka tarkoituksena on luoda puitteet vasemmistolaiselle yhteiskuntakeskustelulle. Arena julkaisee aikakauslehteä, nettilehteä jakustantaa yhteiskunnan kehitykseen keskittyvää kirjallisuutta sekä pyörittää yhteisvasemmistolaista thinkthankia. Lisäksi Arena tarjoaa vasemmistolaisille politiikan ja ammattiyhdistysliikkeen vaikuttajille kursseja ja foorumeja. Resurssit ovat Ruotsissa ovat toista luokkaa, mutta todellisuudessa netissä julkaistavan aikakauslehden perustaminen ei ole haihattelua. Oikein tehtynä lehti voisi antaa oppositiopolitiikallemme uudenlaisen äänitorven ja luoda uutta yhteiskunnallista keskustelua vasemmistosymppareiden keskuudessa.

Kalevi Sorsa -säätiö on aloittanut onnistuneesti vasemmistolaisen thinkthank -toiminnan. Vasemmistolaisen vaihtoehdon pohtiminen onnistuu demareiden keskenkin, eikä ole perusteltua muuttaa säätiön toimintatapaa laajemmaksi, kuten Ruotsissa. Vasemmiston aloitteellisuus ympäristö- ja sosiaalipolitiikansektoreilla ei kuitenkaan ole ollut toivotun tasoista. Tulevaisuuden politiikan tekemisen kannalta on elintärkeää, että vasemmisto ottaa vahvasti yhteiskunnallisen kehittäjän ja uudistajan roolin. Voi siis olla perusteltua kutsua myös Vasemmistoliitto keskustelemaan ja pohtimaan tiettyjen yhteiskunnallisten erityisaiheiden tulevaisuutta. Puolueiden lisäksi koko ammattiyhdistysliike olisi tämän tyyppisessä foorumissa erittäin luonteva yhteistyökumppani.

Toverit, keskustelu jatkuu =)

Henrik Haapajärvi, NUS:n jäsen

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä teksti.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Saanee kommentoida vaikken yhdistyksenne jäsen olekaan? (menestystä teille anyway)

En ole lainkaan samaa mieltä siitä, että oppositiopolitiikka olisi alkanut kohtalaisesti. Oppositiopuolueelta ei riitä, että haukutaan hallitusta (varsinkin kun osa haukuista on ollut jo sen kaltaisia, että ne olisi kohtuuden nimissä pitänyt suunnata myös edelliseen hallitukseen). Pitää esittää myös _uskottavaa_ vaihteohtoa. Sellaista en ole vielä nähnyt. Jos - ja niin kuin uskon kun - ajatellaan että hallituspolitiikka on ollut viime vaaleihin asti hyvää, ei ole kovin uskottavaa antaa ymmärtää että yht`äkkiä kaikki onkin nyt kääntynyt toisin.

Sitten tuosta oppositioyhteistyöstä. Oppositiossa ovat demarien lisäksi änkyrävasemmistolainen Vasemmistoliitto, fundamentalistinen kristillinen liitto ja oikeistopopulistinen perussuomalaiset. Pitääkö oppositiovaihtoehtoa todella alkaa rakentamaan sovittamalla omia tavoitteita yhteen noiden ryhmien kanssa? Itse keskittyisin mielummin sosialidemokraattisen politiikan kirkastamiseen.

Ismon blogi kirjoitti...

Eiköhän se meidän oma linjauksemme tule piakkoin tai ainakin sitten, kun budjettia päästään eduskunnassa käsittelemään.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Sitä todella toivon. Niin paljon kun varjobudjetin puutteesta on irvaitu ensin kepulaisille ja sitten kokkareille, olisi noloa jos (uskottavaa) sellaista ei itse saada tehtyä.